Butiksnamngenerator

Hitta ditt perfekta butiksnamn med vår butiksnamngenerator. Vi har tusentals unika ordkombinationer som gör att du sticker ut från mängden.

1. Hitta nyckelord för ditt butiksnamn

Fyll i dina sökord för att få fram förslag på butiksnamn som är relevanta för ditt företag.

2. Få idéer för butiksnamn

Vår kostnadsfria generator kommer att ge dig mängder av namnidéer. Förfina din sökning på butiksnamn via de tillgängliga funktionerna på sidan.

3. Välj butiksnamn

När du valt butiksnamn, kontrollera också domänens tillgänglighet och registrera ditt valda domännamnet nu!

Varför ditt nya butiksnamn kan avgöra din framgång

Har du någonsin testat att generera ett namn via en butiksnamngenerator? Om ja, så vet du att det finns mängder med olika ordkombinationer. Så varför kan det vara så svårt att hitta det där perfekta namnet till just din business?

Ett namn är inte bara ett namn. Det är ett val som kan vara direkt avgörande för hur det kommer gå för din business så låt processen ta sin tid. Att bara ta första bästa ord du kommer på är inte att rekommendera. Tänk på att namnet kommer representera din business, förhoppningsvis under hela företagets existens, och att det ska locka folk till att vilja veta mer. Vilken dragningskraft namnet har kan bestämma en stor del av ditt företags öde; blir din framgång ett faktum eller kommer du få kämpa i motvind?

Skiljer sig ditt namn från andra i samma bransch? 

Det är mycket prat om att skilja sig från mängden och att “sticka ut”. Ibland känns det oerhört tröttsamt och som att det är en fullständigt omöjlig uppgift, men det är just det som krävs i vårt digitala samhälle idag om folk ens ska lägga märke till dig. Bruset är så otroligt högt och vi matas ständigt med nya intryck vilket gör att våra hjärnor konstant går på högvarv. Så vad krävs egentligen för att vi ska kunna särskilja oss från andra?

Som en vägledning i denna djungel finns det fyra modeller när det kommer till namngivning. Dessa kommer ge dig olika möjligheter att lyckas samt kräva olika typer av insatser från dig. I Sverige används främst två av dessa modeller: Fantasinamn och Deskriptiva namn. 

Fantasinamn

Ett fantasinamn betyder exakt som det låter, du hittar helt enkelt på ett namn som du tycker passar din business. Dessa typer av namn är enklast att registrera och skydda. Av förklarliga skäl kan de också vara helt unika beroende på vilket namn du kommer på, kanske är du ensam om att ha ett sådant företagsnamn i hela världen!? Ett bra exempel är Kodak som under väldigt lång tid var själva om detta namn vilket också gav upphov till den så kallade Kodakregeln.

Deskriptiva namn

Dessa typer av namn beskriver din produkt eller tjänst såsom Taxi AB eller Mathörnan. Deskriptiva namn är enkla för folk att förstå men urskiljer sig inte från andra vilket betyder att de inte kan varumärkesregistreras. Denna typ av namn kan vara lämpliga om du ha en så pass unik produkt eller tjänst som gör att den nästan säljer sig självt, annars får du vara beredd på att lägga ner otroligt mycket jobb på att bygga ditt varumärke. Testa vår butiksnamngenerator för att få idéer till olika namn.

Slumpmässiga namn

Det finns inget bättre exempel på slumpmässiga namn än teknikjätten “Apple”. Ordet “apple” har ju inget som helst med deras produkter att göra men ändå är deras logga och namn känt världen över. Denna framgång sker enbart genom stenhårt varumärkesarbete och kan vara lite av en chansning. Säg att du skulle döpa en klädbutik till ett slumpmässigt namn som exempelvis “kiwi”, vilket inte har något med din business att göra. Du kan då inte registrera just det namnet för en av dina kollektioner då det har en annan innebörd. Om du dock arbetar hårt för att namnet “kiwi” ska få en annan betydelse och om folk börjar associera namnet med din butik så kan du registrera ordet för din business. 

Suggestiva namn

Om du inte vill ha ett namn som ger ut exakt vad din business handlar om kan du istället välja ett suggestivt namn som bara ger en antydan om vad du erbjuder. Pinterest är ett bra exempel på ett suggestivt namn vilket är en kombination av ordet anslagstavla och intresse. Här gäller det att vara kreativ och påhittig där fokus bör ligga på att förmedla en känsla istället för att beskriva en uppenbar funktion eller egenskap. Med ett suggestivt namn kan du sticka ut lite från mängden beroende på hur kreativ du är. 

Fallgropar när du väljer butiksnamn

Vi människor fungerar ungefär på samma sätt när det kommer till hur vi undermedvetet beter oss och vad vårt undermedvetna registrerar. När det kommer till köpbeslut är det våra sinnen och känslor som styr och avgör ifall vi gör köpet eller inte. Låt oss till exempel säga att du går in i en bokhandel. Vilken bok går du fram till först? Förutom anledningen att du kanske känner igen en titel, författare eller framsida så är det främst det visuella som lockar dig först. Titeln i kombination med hur framsidan ser ut väcker ett intresse som gör att du går fram och kanske läser bokens baksida, kikar snabbt på innehållet och sedan köper boken. 

Om varken titeln eller framsidan får din uppmärksamhet är ju risken stor att du bara går förbi utan att ens lägga märke till boken. Ett företagsnamn samt dess logga är ansiktet utåt för företaget såsom vi människor först lägger märke till någons utseende när vi för första gången ser en person. “Det absolut viktigaste marknadsföringsbeslutet ett företag kan göra är dess namn” (Al Ries, varumärkesexpert och författare). 

Ta dessa klassiska fallgropar i beaktande när du ska välja ditt varumärkesnamn:

  1. Underskatta inte dess betydelse. Många har gjort misstaget att underskatta ett namns betydelse och tro att det är en simpel process. Det är inte särskilt vanligt att ett bra namn föds utifrån en egen punktlista. Det finns så många faktorer att ta hänsyn till och tänka på att ett misstag nästintill är givet om du inte tar hjälp av någon som är erfaren inom området. Du själv kommer ha mycket svårt att avgöra om ett namn är bra eller inte utifrån syftet om du inte har rätt erfarenhet. 
  2. Utgå inte ifrån ditt eget personliga namn. Detta misstag är alltför vanligt tyvärr. Att utgå från vad du heter och sedan bygga ett företagsnamn utifrån detta blir sällan lyckat. Undvik därför egna initialer och ditt efternamn tillsammans med vad du gör etc. Denna typ av namn ger inte bra resultat när det kommer till marknadsföring och varumärkesbyggande utan ett namn måste vara mer fokuserad på kunden i sin kommunikation.
  3. Utgå inte ifrån fel kriterier. Det finns en uppsjö av “regler” som vissa hävdar att du måste följa när du ska välja ett namn till din verksamhet. Faktum är att du alltid måste utgå ifrån ditt företag och att blint följa en fyrkantig mall kanske inte passar just din verksamhet vid val av namn. Ta därför alltid dessa “regler” med en nypa salt och se dessa mer som inspiration och riktningar som du kan ta om det passar. Oftast är det ändå inte möjligt att få med alla kriterier i ett namn så välj istället ut ett par av dessa som du tycker känns viktiga och lägg ditt fokus där.
  4. Du tror att du inte kan byta ett namn eller logga. Kanske har du redan en etablerad verksamhet men du är inte riktigt nöjd med namnet. Namn och logga går att byta, det är bättre att ditt företag har ett bra namn än att du ska behålla något som tynger ner din verksamhet. Dina trogna kunder kommer inte att försvinna bara för att du byter namn, varumärket kommer enbart att stärkas av detta. Var därför inte rädd för ett namnbyte om det skulle gynna ditt varumärke på sikt. 

Tips på hur du väljer ett unikt butiksnamn

Vi har ju nu gått igenom några av de vanligaste fallgroparna när du ska välja namn på din business. Här kommer också lite tips på saker du kan göra för att lyckas hitta det där ultimata namnet du är ute efter. 

  • Kartlägg dina mål. Vad är ditt affärsuppdrag? Vilken målgrupp riktar sig din verksamhet emot? Vilken typ av image vill du att din business ska ha? Utifrån de svar du får på dessa frågor är du ett steg närmre till att hitta ditt unika butiksnamn. Tänk på att namnet du väljer också ska återspegla ditt varumärkes värderingar.
  • Kontrollera webbadressen. Du kommer säkerligen att stöta på namn som du tycker låter passande men som sen visar sig vara upptagna vad gäller webbadressen. Bli därför inte helt till dig av lycka förrän du kontrollerat om namnet är ledigt. 
  • Håll det enkelt. Det är helt onödigt att göra saker mer komplicerade än vad de faktiskt är, detsamma gäller ett butiksnamn. Namnet du väljer ska vara lätt att säga så undvik långa namn med invecklad stavning. Du vill att folk direkt ska förstå namnet när de hör det, inte att de ska undvika att prata om det för att de är osäkra på hur det uttalas. 
  • Tänk på betydelsen. Så du har kanske hittat det perfekta ordet på din business när någon påpekar att ordet har en helt annan betydelse på ett annat språk. Detta är inget kul scenario. Gör därför en grundlig forskning kring namnet så att det inte har en negativ eller stötande innebörd i ett annat land. Du vill inte ha bestämt ett namn och fixat allt det praktiska för att sen få en chock när du upptäcker att det också kan betyda något helt annat.
  • Beskriv din verksamhet. Döp inte din butik till “Stinas Kläder” eller “Roberts kaffe” – var mer kreativ än så! Medan de nämnda namnen beskriver exakt vad din verksamhet gör är de tråkiga och ointressanta. Här måste du få liv i din kreativa ådra och hitta något som är beskrivande samtidigt som det lämnar rum för fantasi. 
  • Begränsa dig inte. Du bör inte vara alltför specifik när du väljer ett beskrivande namn. Det kanske passar utmärkt till en början men om du vill expandera längre fram och börja erbjuda andra typer av produkter eller tjänster inom samma område blir det svårt om ditt namn enbart antyder en sak.
  • Döp inte din business efter din plats. Ok, din plan är kanske att stå på samma torg i samma stad för alltid, men om du vill ha lite svängrum att utveckla din verksamhet bör du inte välja ett namn utefter den plats du är på. Det är för det första inte särskilt innovativt då det säkerligen finns flera andra verksamheter och föreningar där platsens namn redan ingår. Det bästa är därför att helt och hållet undvika dessa typer av namn.
  • Förkorta inte namnet för tidigt. Förkortningar i all ära men att korta ner ditt butiksnamn redan innan du hunnit bli etablerad är ingen bra idé. Denna metod fungerar enbart på redan väletablerade varumärken som funnits på marknaden under lång tid.
  • Ta hjälp av en butiksnamngenerator. Om du fullkomligt fastnat finns det hjälp att få. Att använda sig av en generator för att generera olika typer av namn är ett utmärkt sätt att få idéer och kickstarta din kreativitet igen. Du behöver inte välja ett namn rakt av utan klipp och klistra tills du fått fram ett passande alternativ för din business. 

Så här använder du butiksnamngeneratorn

Kanske har du för tillfället inte budgeten att kunna anställa ett yrkesproffs för att hjälpa dig med ditt val av företagsnamn eller så vill du helt enkelt genomgå processen på egen hand, vilket självklart är upp till dig. Oavsett din anledning finns det gratis hjälp att få, exempelvis att använda vår butiksnamngenerator. 

Om du nu inte tagit hjälp av något liknande tidigare så fungerar det så här:

  1. Fyll i den tomma sökrutan med ett eller flera nyckelord i din verksamhet. Se till att knappen för “Visa endast tillgängliga” är på.
  2. Tryck sedan på “Sök”.

Enkelt va! Du ser nu en uppsjö av förslag och idéer på vad du skulle kunna döpa din verksamhet till. Du kan även välja flera kriterier såsom en specifik industri som du vill söka inom eller om du bara vill få upp namn som rimmar. 

20 idéer på namn du kan döpa ditt företag till

  • Idol-Bygg
  • Smycken Success
  • Byggocity
  • Skribentistic
  • Byggscape
  • Godisly
  • Lovely Godis
  • Ladybug Väskor
  • Vixen Konditori
  •  Piratpennor
  • Half-Time Hästar
  •  Venus Väskor
  •  Pennornetic
  •  Hästarify
  •  Pennorara
  •  Clownium
  •  Insane IT
  •  Glitz Glass
  •  Frisörmästaren
  •  Glass Exotic

Så här använder du namngeneratorn för skolor och akademier

Vår kostnadsfria namngenerator för skolor och akademier är till för att genererar tusentals av idéer och förslag till dig som letar efter ett briljant namn på din skola eller akademi. Om du inte testat tjänsten tidigare är det hög tid att göra det nu.

För att generera ett namn gör du bara så här:

  1. Fyll i den tomma sökrutan med ett eller flera nyckelord i din verksamhet. Se till att knappen för “Visa endast tillgängliga” är på.
  2. Tryck sedan på “Sök”.

Nu har du fått en uppsjö av förslag och idéer på vad du skulle kunna döpa din skola eller akademi till. På denna sidan kan du välja vilken specifik industri du vill söka inom samt även via ett filter välja om du vill få upp förslag som innehåller ett eller två ord. Du kan också se till att du bara får upp namn som rimmar eller om ditt nyckelord ska stå före eller efter de föreslagna namnen. Aldrig har det varit enklare att bli inspirerad och få hjälp med att generera helt unika namn helt gratis. 

Vanliga frågor (FAQ)

  1. Ett butiksnamn ska vara kort och lätt att komma ihåg.
  2. Det bör sticka ut från mängden.
  3. Namnet ska helst säga något om ditt företag, dina produkter och tjänster.
  4. Det ska vara tidlöst.
  5. Ett bra namn ska vara ett reklamverktyg i sig.
  6. Det måste finnas ett tillgängligt domännamn.

När du skickar in din anmälan om ett namnbyte måste du också skicka med din verksamhets bolagsordning tillsammans med ett bolagsstämmoprotokoll som visar på ett namnbyte. Var beredd på att det kommer kosta dig ca 1000 svenska kronor att byta namn.

En av de första sakerna du behöver göra när du startar ett företag är att välja företagsnamn samt bestämma vilken verksamhet företaget ska ha. Ett aktiebolags namn skyddas i hela landet.

Författare

Metodik

Vilka är stegen vi tar för att stödja företag?

  • Vilka?
    Vi har ett team av erfarna skribenter:
    Vårt team av specialiserade skribenter är här för att dela med sig av sina kunskaper och hjälpa företag av alla storlekar att komma igång.
  • Varför?
    Vi erbjuder värdefullt innehåll:
    Vi erbjuder mer än ett verktyg för att skapa företagsnamn. Vårt team av experter har passionen och expertisen att skriva supportguider, nyheter, bloggar och videor för att hjälpa dig att starta ditt nya företag.
  • Hur?
    Med korrekt information:
    Vårt redaktionsteam faktagranskar all information och använder branschledande insikter för att inkludera relevant och uppdaterad statistik samt rekommendationer. Vår interna redaktion tar inga genvägar när de skriver content och förlitar sig inte på att AI-verktyg ska göra grovjobbet.
Ta reda på mer om våra redaktionella riktlinjer.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: Se cookiepolicy