Projektnamngenerator

Med vår projektnamngenerator kan du få idéer till ditt nya projektnamn – helt gratis! Hitta ett passande namn enkelt och kostnadsfritt här.

1. Hitta nyckelord för ditt projektnamn

Välj några lämpliga nyckelord att söka på i namngeneratorn vad gäller projektnamn.

2. Få idéer för ditt projektnamn

Vår smarta generator för projektnamnger dig massor av namnidéer. Kolla igenom listan och hitta dina favoriter.

3. Välj projektnamn

Jämför dina projektnamnsfavoriter och välj ett som låter lockande.

Vikten av att döpa sitt nya projekt

Allt som finns omkring oss har ett namn. Allt i hela världen har ett namn så länge vi vet om dess existens.  Om vi ska kunna prata om något måste denna sak eller levande varelse ha en benämning, det gör liksom hela saken mycket enklare. Namn överlag har stor betydelse men ännu viktigare är det för företag och projekt. Ett projektnamn är inget som ska hafsas fram, det ska noga begrundas, forskas kring och testas innan det blir offentligt. 

Det finns olika sätt du kan hitta ditt nya projektnamn på; anställ en professionell yrkesperson inom området, använd en projektnamngenerator eller brainstorma själv och hoppas på det bästa, (det sistnämnda är inte att rekommendera). 

Att anställa ett proffs är ju självklart att föredra. De har erfarenhet av detta och är medvetna om vissa kriterier som bör uppfyllas i ett projektnamn som du själv troligtvis inte är medveten om. Detta kan dock kosta en slant, en kostnad som du som är nystartad kanske inte har budget till vilket är fullt förståeligt. 

Som tur är finns det ändå hjälp att få som inte kostar ett öre. Testa att använda en projektnamngenerator om inspirationen tryter. Tjänsten är helt gratis och du får mängder av förslag på ordkombinationer baserade på dina ifyllda kriterier och önskemål. Om du av någon anledning inte vill använda en projektnamngenerator och inte heller ta hjälp av någon annan har du bara dig själv att luta dig mot vilket inte är att rekommendera. Det är oerhört svårt att ensam avgöra om namnet faktiskt uppfyller de krav som är nödvändiga för att det ska gynna ditt projekt och inte dra ner det.

Så här använder du projektnamngeneratorn

Vår projektnamngeneratorn genererar tusentals namn på bara en sekund genom ett simpelt knapptryck. Ibland behöver man bli inspirerad och få lite hjälp på traven vilket är exakt vad projektnamngeneratorn är till för. Och inte nog med det, tjänsten är också helt gratis, du behöver inte betala en enda krona. 

Om du nu inte använd vår generator tidigare så fungerar den så här:

  1. Fyll i den tomma sökrutan med ett eller flera nyckelord i din verksamhet. Se till att knappen för “Visa endast tillgängliga” är på.
  2. Tryck sedan på “Sök”.

Det kan inte bli enklare! Du ser nu mängder av förslag och idéer på vad du skulle kunna döpa ditt projekt till. Du kan även välja flera kriterier såsom en specifik industri som du vill söka inom eller om du bara vill få upp namn som rimmar. 

20 unika idéer på vad ditt projekt kan heta

  • Musik First
  • Fest Flash
  • Naturify
  • Eventex
  • Festish
  • Eventio
  • Musik Mate
  • Musik Meter
  • Fest Finesse
  •  Fest Factory
  • Bolt Event
  •  Direct Event
  •  Lucky Natur
  •  Fest Pick
  •  Natur Invest
  •  Natur Combat
  •  Event Aid
  •  Fest Monster
  •  Festnest
  •  Eventella

Vad är syftet med ett projektnamn?

Att välja namn till sitt projekt är mer ett strategiskt val än ett kreativt sådant. Ofta baseras dessa val på känslor, exempelvis om det låter eller känns bra, vilket självklart inte är fel i sig. Men när det kommer till att döpa sitt projekt bör det läggas större vikt vid strategi än hur namnet klingar. Just därför kan det vara bra att använda en projektnamngenerator för att få lite inspiration. Vilken typ av namn du väljer till ditt projekt sänder mängder av olika signaler till omvärlden, exempelvis vad det handlar om, hur professionellt det är, projektfilosofi, värderingar, attityder, storlek och ambitioner med mera. Ett namn är alltså ingen liten detalj utan har ett mycket större syfte än så. 

Vi människor är alltid ute efter att hitta eller skapa mönster och samband mellan saker och ting för att enklare kunna relatera till omvärlden. Detta mentala system är direkt avgörande i vår process till att fatta beslut utifrån osäker eller otydlig information. Så vad signalerar ditt projektnamn? 

Namntrender genom historien 

  • – 1850 – Det naturliga valet av namn på projekt och företag var grundarens egna efternamn. Vanligt var också att det bestod av en kombination av familjenamnet och en kort beskrivning av vad projektet handlade om eller vad företaget erbjöd, exempelvis Bonnier och Peugeot.
  • 1850-1950 – Påhittade namn till projekt och företag började att bli populärt, såsom Coca-Cola och Electrolux. Familjenamn låg dock fortfarande i ledningen samt längre beskrivande namn som till exempel Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT) och International Business Machines (IBM).
  • 1950-1980 – I och med Andra Världskriget och massproduktionen som följde efter kriget behövde projekt och företag särskilja sig från varandra. Metaforiska namn började därför öka i mängd, exempelvis Selecta och Four Seasons. 
  • 1980-2000 – Sekelskiftets IT-boom och internets uppkomst skapade projekt- och företagsnamn som ville förmedla attityd och unicitet, vilket kunde vara namn som nästan var omöjliga att först koppla till en viss produkt eller tjänst, till exempel Adobe och Bluetooth. 

De hetaste namntrenderna för IT-bolag under 2019

Under 2019 var det en tydlig trend inom IT-branschen där de populäraste namnen var en sammanslagning av två olika ord. Här kommer en lista på nya bolagsnamn under 2019 som följde denna trend.

Visolit – Bolagets ambition var här att slå samman orden “We solve it”.

Nordlo – Detta namn är en kombination av flera bolag: Zetup, Office IT-Partner, Dicom och norska IT total. 

Iver – Dessvärre var detta företag aningen förhastade i sitt beslut då det redan fanns en reklambyrå som hette detta namn.

Tietoevry – Detta namnbyte var inte alltför långt bort från bolagets tidigare namn Tietotehdas, TT Tieto, Tieto och Tietoenator.

Ariser – Namnbytet skedde när Umeå Datakonsulter (UDK) gick samman med C4 Contexture.

Zington – Tidigare Claremont ville bara ha ett mer unikt namn.

Dos and Don’ts när du väljer ett projektnamn

Du känner ditt projekt bäst. Därför kan ingen säga åt dig exakt vad du ska göra, det är i slutändan självklart upp till dig. Men, det finns vissa klassiska fallgropar du enkelt kan undvika om du känner till dem. Ju mer kunskap du har om hur processen att välja namn går till desto närmare kan du komma ett namn som verkligen gynnar ditt projekt och dess syfte. Nedan följer därför ett antal punkter om vilka fallgropar du bör undvika och tips på hur du kan komma närmre framgång med hjälp av ditt valda projektnamn.

Dos

  • Att välja namn är ett strategiskt beslut. Tror det eller ej, men namn kan vara en känslig fråga för många och det är inte helt lätt att komma överens om ni är flera vid rodret. Just därför ska ni sätta en tydlig strategi och ett mål som ni först enas vilket kommer göra hela processen att välja namn enklare och mer smärtfritt.
  • Ledningen ska alltid ha en aktiv roll i att hitta ett namn till projektet. Processen att hitta ett namn är så pass komplicerad att man ensam inte klarar av att ta ett beslut utan att känslor är involverade. En riktig plan behövs också om hur det bestämda namnet sedan ska implementeras inom projektet eller företaget.
  • Någon måste ta ett tydligt ägandeskap över processen. Som med allt annat krävs det alltid att någon tar ledningen över en fråga om det praktiskt ska hända något, annars är det lätt hänt att processen tar en annan riktning eller hamnar på villovägar. Bestäm sedan en grupp människor som har i uppgift att tänka och analysera namnet och vem som sedan har det slutgiltiga ordet över vilket namn som väljs.
  • Namnet ska vara ett aktivt val, inte någon popularitetstävling. Var inte bekväm och kör en tävling eller undersökning för att komma på ett namn till projektet där mest kreativa förslag vinner. Dessa namn gynnar sällan projektet eller företaget på sikt. 
  • Låt processen ta sin tid. Stressa inte igenom ett namnbeslut, det blir aldrig bra! Det bästa är att få fram 200-500 kvalitativa ord och sedan skala ner dessa genom flertalet valprocesser där du/ni går igenom alla och väljer ut de bästa förslagen. Vid ett annat tillfälle gör ni precis samma sak tills ni har 2-3 stycken finalistnamn. 
  • Välj ett särskiljande namn och inte ett beskrivande. Ett strategiskt bra projektnamn ska ha förmågan att signalera projektets unicitet och inte enbart beskriva vad det handlar om. Idag är det oerhört viktigt för projekt och företag att ha namn som sticker ut från mängden vilket också gör processen till en mer invecklad historia. Därför är det också av yttersta vikt att namnet är tillräckligt flexibelt för framtida expansioner. 
  • Håll namnet kort och koncist. Längre namn eller två ord kanske kan verka lockande till en början men att använda ett ord till namnet är det absolut bästa. Annars är risken att det långa namnet omvandlas till en förkortning i folkmun vilket gör det till ett helt nytt namn. 
  • Undvik förkortningar av namnet. Namn som är en förkortning och består av initialer är oftast inte bara tråkig utan upplevs även som väldigt meningslösa. Om nu projektet inte är så pass stort att det har en matchande budget bör denna typen av namnval helt klart undvikas.
  • Ett projektnamn ska inte kännas bekvämt.  Folk minns inte bekväma namn, de minns annorlunda och ibland även kontroversiella namn som får dem att haja till. Du vill att ditt projektnamn ska synas och höras!
  • Förvänta dig inte hurrarop från alla håll. Det har nog aldrig hänt i historien att alla i ett projekt eller företag kommit 100 % överens om ett namn eller gett sitt samtycke. Bli därför inte förvånad om du får lite motstånd i början när du väl valt ett projektnamn, det visar bara att det antagligen är ett strategiskt smart sådant. 

Don’ts

  • Du tar inte hänsyn till din målgrupps känslor, åsikter, attityder och förväntningar.
  • Du prioriterar inte namnprocessen och underskattar tiden och engagemanget den kräver.
  • Du baserar processen på dina egna känslor och inte vad som är strategiskt rätt.
  • Du hoppar över en intern lansering av namnet.

Fördelarna med att använda en projektnamngenerator?

Hur kreativ du än är så är det svårt att själv komma fram till 200-500 kvalitativa namnförslag. För att spara lite tid och prioritera rätt saker i processen till att hitta ett projektnamn så är det en stor fördel att ta hjälp av en projektnamngenerator. Då nästintill alla företag äger en hemsida idag och en stor del av världens kommunikation sker online bör även ditt valda namn vara anpassat för detta syfte. Den allra största delen av din webbtrafik kommer att genereras genom sökningar på ditt domännamn via Google eller andra typer av digitala sökmotorer. Därför är det oerhört viktigt att du väljer namn baserat på denna faktor. 

Många generatorer är helt kostnadsfria att använda och du kan även direkt kontrollera så att dina föreslagna domännamn är tillgängligt, vilket är en förutsättning för att du ska kunna välja ditt önskade namn. De allra flesta generatorer har också ett filter med en mängd kriterier som du kan fylla i beroende på vilket typ av namn du är ute efter. 

Vanliga frågor (FAQ)

För att söka efter registrerade företagsnamn går du in på Verksamt.se. Välj ”Hjälp att välja företagsnamn” och klicka på den tredje fliken med titeln ”Sök företagsnamn”. Sökningen är gratis och du får ett svar direkt.

Det går att beställa en förhandsgranskning av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Du gör detta via Bolagsverket för en kostnad på 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

När du registrerar din enskilda näringsverksamhet skickar du namnförslaget till Skatteverket och registrerar dig på deras hemsida. Om din enskilda firma sedan tidigare är registrerad hos Skatteverket och du nu vill skydda ett namn för din verksamhet använder du samma e-tjänst.

En bedömning av det valda namnet görs av Skatteverket efter att du skickat in namnförslaget och registrerat dig hos dem. När de sedan bedömer företagsnamnets särskiljningsförmåga tar de hänsyn till hur länge och i vilken omfattning namnet har använts. Detta innebär att de eventuellt kan godkänna ett namn som inte är särskiljande, men som använts som namn på företaget under en längre tid, om det finns bevis för inarbetning.

Författare

Metodik

Vilka är stegen vi tar för att stödja företag?

  • Vilka?
    Vi har ett team av erfarna skribenter:
    Vårt team av specialiserade skribenter är här för att dela med sig av sina kunskaper och hjälpa företag av alla storlekar att komma igång.
  • Varför?
    Vi erbjuder värdefullt innehåll:
    Vi erbjuder mer än ett verktyg för att skapa företagsnamn. Vårt team av experter har passionen och expertisen att skriva supportguider, nyheter, bloggar och videor för att hjälpa dig att starta ditt nya företag.
  • Hur?
    Med korrekt information:
    Vårt redaktionsteam faktagranskar all information och använder branschledande insikter för att inkludera relevant och uppdaterad statistik samt rekommendationer. Vår interna redaktion tar inga genvägar när de skriver content och förlitar sig inte på att AI-verktyg ska göra grovjobbet.
Ta reda på mer om våra redaktionella riktlinjer.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: Se cookiepolicy