Alan Adı Oluşturucu

Alan adınızda görmek istediğiniz bir kelime girerek aramaya başlayın

İşletmeniz veya web siteniz için harika bir alan adı yani domain bulmanıza yönelik en iyi ipuçları ve alan adı örnekleri ile size rehberlik edeceğiz. Yazımızın sonunda en yaratıcı site ismini keşfetmiş olacaksınız.

Domain – Alan Adı Nedir?

İşletmeniz için şirket ismi bulma noktasında çalışmalar yaparken üzerine en çok düşünmeniz gereken konulardan birisi de kurumsal kimlik oluşturmaktır. Markanızın bilinirliğini artırmak ve kurumsallaşmak için internet sitesi oluşturmak da bu anlamda öne çıkan işlemlerden biridir.

Şirketiniz için web sitesi kurarken ilk yapmanız gereken alan adı yani domain belirlemektir. Domain, şirketinize ait web sitesinin online dünyadaki yani internetteki adı ve adresidir. Örneğin işletmeniz için en ideal isim seçenekleri sunan web sitemizin domaini www.businessnamegenerator.com’dur.

İnternet siteniz için alan adı satın alamazsınız ancak kiralayabilirsiniz. Dolayısıyla domaininizin yenileme zamanlarını kaçırmamanız gerekir.

Alan Adı Seçilirken Dikkat Edilecekler

İşletmenize ait web siteniz için alan adı belirlerken konuya birçok farklı açıdan yaklaşmanız gerekir. Çünkü hatalı bir domain, ilerleyen dönemde marka bilinirliğine zarar verecektir. Peki, en ideal alan adı nasıl seçilir? 

1. Kısa ve kolay yazılabilen alan adları tercih edin

İnsanlar web sitenizi aradıklarında bunları arama motorlarına yazacaklarını unutmayın. Eğer yazmakta zorlanılan veya hatalı yazılmaya müsait bir alan adı seçerseniz müşterileriniz sizi bulamazlar.

Alan adı gerçekten uzunsa, müşterileriniz alan adınızı hatırlayamayabilirler ve şirketinizin varlığınızı bulmak onlar için daha zor hale gelir. Bu nedenle web sitenizin domainini kısa ve kolay yazılabilen şekilde belirleyin. Bazı domain örnekleri:

  • Ikea.com
  • Naver.com
  • Tiktok.com
  • Facebook.com
  • Apple.com
  • Adobe.com
  • Github.com
  • Vimeo.com
  • Cnn.com
  • Paypal.com
  • Live.com
  • Medium.com
  • Office.com
  • Opera.com
  • Time.com
  • Alibaba.com
  • Disney.com
  • Wix.com
  • Discord.com
  • Vice.com
  • Alexa.com

2. Domaininizi basit tutun ve karışıklığa mahal vermeyin

Yüksek sesle veya hızlı bir şekilde konuşulduğunu düşünün. Birisi konuşulanı duysa yanlış anlayabilir mi? Özellikle yazıldığı gibi okunmayan dillerde bazı karışıklıklar olabilir.

Örneğin, Cadılar Bayramı konseptli bir e-ticaret sitesi oluşturmaya karar verdiniz ve hedef kitle olarak Amerika’yı belirlediniz. Bu durumda alan adınızı İngilizce olarak seçmek mantıklı olacaktır. 

İlginç, eğlenceli ve hatırlaması kolay bir domain ararken aklınıza “WhatWitch.com” geldi ve bu ismi seçtiniz. Kulağa hoş geliyor değil mi? 

Ancak internet sitenizin adresini müşterilerinize söylerken “witch” kelimesinin telaffuzundan dolayı domaininizdeki ikinci kelimenin “hangi” mi yoksa “cadı” mı olduğunu sürekli olarak açıklığa kavuşturmanız gerekir.

3. Anahtar kelimeler kullanın

Eğer alan adınız için şirket isminizi barındıran bir URL, örneğin şirketinizin adı Deneme Bilişim ise alan adınız için “deneme.com” seçmeyeceksiniz, sektörünüzle alakalı bir şey seçmek istersiniz. 

Hizmet alanlarınızla alakalı anahtar kelimeleri kullanmak, SEO ile organik aramalarda görünmenize yardımcı olacaktır. Bu da rakiplerinizin önüne geçmenize ve daha fazla müşteriye hitap etmenize yol açar.


Örneğin müteahhitlik üzerine bir şirketiniz var ise, “inşaat”, “mimari” veya “bina” gibi terimler etrafında beyin fırtınası yapabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcı , uygun anahtar kelime fikirleri bulmanıza yardımcı olabilir.

4. Rakamlardan ve sembollerden kaçının

İnternet siteniz için bir isim belirlerken farklı olmak ve dikkat çekmek için sembol ve rakamlardan bir kombinasyon düşünebilirsiniz. Ancak bunu tavsiye etmiyoruz. Sembollerden ve rakamlardan kaçınmanın birkaç nedeni vardır. Birincisi, web sitenizi müşterilerinize söylerken yaşayacağınız zorluk. 

Örneğin “Ainsaat-62.com” için “Ainsaat, tire, altmış iki nokta com” dediğinizi hayal edin. Bunun yerine “Ainsaat.com” demek çok daha kolay olacaktır. Ayrıca yanlış anlaşılmaların da önüne geçecektir.

Arıca sayıların yazıyla mı yoksa rakam şeklinde mi yazılacağı da yine açıklığa kavuşturmanız gereken konular arasında gelecektir. Şunu unutmayın ki müşterileriniz alan adınızı yanlış anlarsa ve doğrusunu hatırlamaz ise internette sizi bulamayacaktır.

5. Art arda gelen harflerden uzak durun

Alan adınız içerisinde iki veya daha fazla aynı harf art arda geliyorsa internet sitenize gelen trafikte kayıplar yaşayabilirsiniz. 

Çünkü ziyaretçileriniz alan adınızı yanlış yazabileceklerinden farklı bir siteye yönelebilir. Örneğin presssetup.com adresi hata yapmaya oldukça müsait bir domain seçimidir.

6. Alan adınızı unutulmaz kılın

Unutulmaz, benzersiz, orijinal bir alan adına sahip olmak işletmenize büyük ölçüde katkı sağlar. Hatırda kalır bir alan adı, internete bulunmanızı kolaylaştırır, marka bilinirliğinizi artırır ve sonunda daha fazla müşteriye ulaşmanızı sağlar.

Belki bir anlam ifade etmese de markalaşmış bazı site ismi örnekleri:

  • Spotify.com
  • Netflix.com
  • Exxen.com
  • Banvit.com
  • Hes.com.tr
  • Beko.com
  • Dimes.com.tr
  • Enka.com.tr
  • osse.com.tr

7. Ticari Marka Tescili Olup Olmadığını Kontrol Edin

Ticari marka sahipleri, alan adının bir şekilde kendi ticari markaları ile karıştırılabileceğini düşünürlerse alan adı sahiplerine yasal olarak dava açabilirler. 

Domaine yasal olarak sahip olsanız ve onu ticari markayla ilgili olmayan ticari amaçlarla kullanıyor olsanız bile size dava açabilirler.

Bu yasal durumun önüne geçmek için alan adınızın buradan bir ticari markayı ihlal edip etmediğini kontrol edin.

8. Geç Kalmayın

Her gün 100 binin üzerinde yeni domain kaydı yapıldığını ve hali hazırda dünya genelinde toplamda 350 milyonun üzerinde kayıtlı domain olduğunu düşünürsek acele etmeniz gerektiğini fark edeceksiniz. 

Çünkü geç kaldığınız her an için aklınıza gelen alan adı fikrini bir başkası çoktan kayıt etmiş olabilir.

SEO Uyumlu Domain Seçimi

SEO (search engine optimization) yani arama motoru optimizasyonu; web sitenizi Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında kullanıcıların yaptıkları aramalara göre optimize etmektir. 

Diğer bir deyişle müşterileriniz hizmet verdiğiniz alanla ilgili arama motorlarına bir şeyler yazdığında ilk sıralarda çıkmak için yapılan işlemleri ifade eder. 

Şirketiniz için belirlediğiniz domainin SEO’ya etkisi nedir? 

Alan adınız içinde hizmetlerinizle veya ürünlerinizle tam uyumlu anahtar kelimeleri kullanmak iyi bir tercih olabilir. Arama motorları da bu tarz aramalar yapıldığında sitenize öncelik verebilir siteniz spam olarak belirlenmemiş ise. 

Bu konuya verilebilecek en iyi örneklerden birisi hotels.com’dur. Arama motorlarında da kullanıcılar otel ile ilgili arama yaptığında ilk sıralarda yerini alır. Ancak eğer özgün içerikler üretemez ve siteniz spam olarak algılanırsa bu kez tüm yaptığınız çalışmalar boşa gidecektir.

Domain için anahtar kelime mi yoksa marka isimler mi?

Günümüzdeki domain kayıtlarını değerlendirdiğimizde, hizmet alanınız ile ilgili anahtar kelimeleri barındıran alan adlarının çoktan kayıt edildiğini düşünebiliriz. Bunun yanında başarısız olma riskini de düşünürsek marka isimler belirlemenin de fayda sağlayacağını söyleyebiliriz.

Örneğin godaddy.com, alan adında verdiği hizmetler ile ilgili bir kelime barındırmamasına rağmen kullanıcılar hosting ve domain gibi aramalar yaptığında ilk sıralarda yerini alır. O nedenle eğer anahtar kelimeler domaininizi çok uzun yapacaksa, kurumsal kimlik inşa etmenize engel olacaksa veya daha önceden alınmışsa markalaşmaya odaklanın.

Alan Adı Kaydı ile İlgili Detaylı Rehber

Bu bölümde, bir alan adını kaydederken veya oluştururken aklınıza gelebilecek birkaç soruyu yanıtlayacağız.

Müsait Alan Adları Nasıl Bulunur?

Nihai kararınızı vermeden önce alanınızın müsait olup olmadığını kontrol edin. Diğer bir ifade ile alan adı sorgulaması yapın. Yani sizin için ideal olduğunu düşündüğünüz alan adı bir başkası tarafından kayıt edilmiş mi?

Alan adı oluşturucu hizmetimizi kullanarak bu işlemi kolayca ve ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Çünkü aracımız size simültane olarak binlerce harika alan adı oluşturmanıza ve sonra bunların müsaitliğini kontrol etmenize yardımcı olur.

Sonuç sayfasındaki alan kontrol widget’ini kullanarak, hangi TDL’lerin alındığını, hangilerinin boşta olduğunu ve hangilerini kolayca kaydedeceğinizi görebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz alan adınız başkası tarafından alınmış ise ne olur?

İnternet siteniz için en iyi alan adını belirledikten sonra isteyeceğiniz en son şey, o domainin başkası tarafından kayıt edilmiş olmasıdır. Bu tarz bir durumda ne yapılabilir?

Bununla başa çıkmanın birkaç yolu vardır. İlk olarak eğer işletmenizin adı ile alan adınızı %100 eşleştiremiyorsanız biraz yaratıcı olmanız gerekir. Alan adınızın başına veya sonuna eklemeler yaparak bulduğunuz alan adını sözcük grubu haline getirmeye çalışın. 

Örneğin gıda alanında hizmet veriyorsanız alan adınıza “hakiki”, “organik” veya “gerçek” gibi kelimeleri ekleyebilirsiniz. Diyelim ki pekmez üretimi yapıyorsunuz ve bunu internet üzerinden satacaksınız. 

Alan adı oluşturucumuzu kullanarak arama yaptığınızda pekmez ile ilgili fikirlerin kayıt edildiğini gördünüz. Bu yüzden başına organik veya hakiki ekleyerek denediniz. Sonuna de evi eklediğinizde karşınıza “organikpekmezevi” alan adı çıkacaktır.

Ancak yeni fikirler üretmek yerine bulduğunuz alan adını kullanmak istiyorsanız, muhtemelen farklı bir TLD kullanmanız gerekecektir, örneğin “.shop”, “.net” veya “.info”.

Son olarak, uygun olanı bulamazsanız bir arama yapın ve gerçekten istediğiniz alan adının kime ait olduğunu bulun. Daha sonra alan adını onlardan satın alıp alamayacağınızı sorun.

.COM Uzantılı Bir Alan Adı mı Almalıyım?

Piyasada çok sayıda TLD (Üst Seviye Alan Adı) bulunuyor, o halde neden .com alan adı almalısınız?

Alan adı uzantınızı seçmek için, “.com” hala çoğu web sitesi için en iyisidir. Alan adlarının yaklaşık %75’i .com uzantısına sahiptir. En bilinen ve hatırlanması en kolay alan adı uzantısıdır. Üstelik, çok verimli olduğu için, web sitenizi internette bulmaya çalışan insanların ilk tahmin edeceği uzantı budur.

Ancak, herkesin bir “.com” uzantısı kullanıyor olması nedeniyle işletmeniz için seçtiğiniz alan adını kullanamayabilirsiniz. Çünkü çoğu .com alan adı zaten alınmıştır. 

Bu durum da işletmeniz için belirlediğiniz alan adını satın almak için büyük miktarda ödeme yapmanız anlamına gelebilir.

Bununla birlikte kullanabileceğiniz, her biri kendi genel anlamına sahip birçok TLD var. Tüm TLD’lerin tam listesini burada bulabilirsiniz.

Diğer TLD’ler

  • .co: şirket, ticaret ve topluluk için bir kısaltma.
  • .info: bilgilendirici siteler.
  • .net: teknik, internet altyapısı siteleri.
  • .org: ticari olmayan kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları.
  • .biz: e-ticaret siteleri gibi işletme veya ticari kullanım.
  • .me: bloglar, özgeçmişler veya kişisel siteler.
  • .shop: alışveriş yapılan siteler

Ülkeye Özgü Alan Adı Uzantısını Tercih Edin

Yeni bir iş kurmak, aynı anda online dünyada bir varlık oluşturmakla eşleştirilmelidir. Yurtdışında bir iş kurmak istiyorsanız, örneğin Fransa’da bir kafe veya mağaza açmak istiyorsanız, yerel bir etki yaratan ülkeye özgü bir alan adı uzantısı (ccTLD – country code TLD) kullanabilirsiniz.

Yapabileceğiniz birkaç şey var. Eğer alan adınızı Kodak gibi bir marka olarak belirlediniz. Bunun bir Fransız sitesi olduğunu açıkça belirtmek için alan adınızın sonuna .fr uzantısı kullanabilirsiniz.

İkinci bir opsiyon olarak yerel dildeki alan adlarını keşfedebilir ve ticari girişiminiz için uygun olanını seçebilirsiniz. Bunu yapmanıza yardımcı olmak amacıyla Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Portekizce dillerinde çalışan alan adı oluşturucularımızı kullanmayı deneyin.

Global siteler için ülkeye özgü alan adları kullanılmalı mı?

Bu sorunun cevabı için Google’da arama motoru uzmanı olarak çalışan John Mueller’e danışabiliriz. Kendisi bu soruya şu cevabı vermiştir: 

“Cevap Evet. Ülkeye özgü alan adı uzantısı, sistemlerimizin o ülke için coğrafi hedefleme yapmasına yardımcı olurken, yine de global anlamda görünürlük sağlar.

Tek sınırlama, coğrafi hedefleme için başka ülkeler belirleyememenizdir. Örneğin, Fransa için bir .fr web siteniz varsa, bunu küresel olarak kullanabilirsiniz. Ancak Brezilya’daki kullanıcıları açıkça coğrafi olarak hedefleyemezsiniz.”

Dolayısıyla spesifik hedeflemeler yapmak için ülkeye özgü alan adı kullanımı oldukça mantıklıdır. Türkiye’nin domain için ülke kodu .tr’dir. Bu şekilde kullanılan bazı web siteleri:

  • Google.com.tr
  • Amazon.com.tr
  • Yandex.com.tr
  • Bauhaus.com.tr
  • Mediamarkt.com.tr
  • Vidaxl.com.tr
  • Pepsi.com.tr
  • Adidas.com.tr
  • Sony.com.tr

Kişisel Bir Alan Adı kaydettirmeli miyim?

Kişisel bir alan adı, kişisel markanızı oluşturmaya çalışırken inanılmaz derecede yararlı olabilir. Bunun da ötesinde, kişisel bir web sitesi, çevrimiçi özgeçmişinizi barındırmak için harika bir yerdir ve size özel e-posta adresinizden e-posta gönderip almak, bir profesyonel olduğunuzu gösterir.

Kişisel alan adınızı yapılandırırken tam adınızı veya yalnızca soyadınızı kullanabilirsiniz. Buna ek olarak, kişisel alanınız için bir .me TLD kullanmayı düşünebilirsiniz. Adınızı yazması zorsa, o zaman sadece soyadını kullanmak sizin için adınızı kullanmaktan daha iyi olabilir. 

Bunu olabildiğince basit tutmak, insanların web sitenizi çevrimiçi bulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca baş harflerinizi de kullanabilirsiniz. 

Örneğin, ismi Deniz Mercan olan birisi için seçilebilecek alan adları şu şekilde olabilir:

  • Denizmercan.com
  • Denizmercan.me
  • Dmercan.me
  • Mercandeniz.me
  • Denizm.com

Ayrıca e-posta adresinizin nasıl görüneceğini de düşünmelisiniz. Örneğin, web sitesi alan adı denizmercan.me ise, e-posta adresi [email protected] olacaktır.

Markalaştırılabilir Alan Adları Nelerdir?

Markalaştırma derken, alan adını duyduğunuzda veya yazılı olarak gördüğünüzde, bunun bir marka gibi görünmesi ve kulağa bir marka gibi gelmesini kastediyoruz. Hatırlaması kolay, kısa, hizmetlerle alakalı ve ilgi çekici.

Bu nedenle alan adınızda kısa çizgilerden, tireden ve sayıların kullanımından vebadan kaçar gibi kaçınmalısınız.

Genel bir alan adıyla karşılaştırıldığında, markalaştırılabilir bir isim rekabette öne çıkar. Genel bir alan adı, SEO’ya yardımcı olacak anahtar kelimelerle doldurulmuş olabilir, ancak insanların bunları hatırlamasına yardımcı olmaz ve marka kimliğine zarar verebilir.

Marka bir alan adı oluşturmanın bir yolu, sözlükte yer almayan, ancak hecelenmesi ve telaffuz edilmesi kolay orijinal kelimeler oluşturmaktır. 

Buna İngilizce dilinde iyi bir örnek Spotify olabilir. Bu, “Spot” ve “Identify” kelimelerinin karışık halidir. Akılda kalıcıdır, telaffuzu ve hecelenmesi kolaydır, kısadır ve yerinde müziği tanımlamak gibi çeşitli potansiyel anlamlara sahiptir.

Türkçe’de ise “Mado” bu konuda iyi bir örnek teşkil eder. “Maraş Dondurmaları” nın ilk hecelerinden oluşan bu marka hem kısa hem hatırlanması kolay hem de kolayca yazılabilen bir örnektir.

Alan Adı Analizi

Bu kısımda gerçek işletmelerden birkaç örnek ve onların alan adlarını nasıl yapılandırdıklarına dair adımları ele alacağız.

M&Ms:

M&MS CHOCOLATES firması. Markanın içinde bir & işareti olduğundan URL’nin düzgün çalışması için sembolü kaldırarak mms olarak bırakmışlardır. Bu aslında onların lehine bir iştir çünkü mms, birilerinin lezzetli bir şeyler yediklerinde çıkardıkları sesi anımsatıyor.

The Tree:

Bu, Londra merkezli küçük bir pazarlama ajansıdır. Markalarına sadık kaldılar, ancak alanı bir cümle haline getirdiler. Çünkü domainlerini daha ilginç veya alakalı hale getirmek için bir dizi şey yapmaları gerekiyordu.

Örneğin thetree.com yerine thetreemarketing.com, şirketlerini daha arama motoru dostu hale getirebilirdi. Bununla birlikte, seçtikleri ifade, hatırlanması ve yazılması kolay, markalaşabilir bir kimlik ifadesidir. 

Adidas:

Adidas, oldukça orijinal markası ile en alakalı URL’leri alma konusunda hiçbir sorun yaşamıyor. Bu örnekte ilginç bir şey de addidas.com ve adiddas.com’u satın almış olmalarıdır. Her ikisi de adidas.de’ye yönlendiriyor. 

Alan adlarını yazarken hata yapılabileceğinin farkındalar, bu yüzden bariz yazım hatalarını içeren domainleri de satın almışlardır. Bu işlem aynı zamanda başkalarının da benzer bir adla iş kurmasını engelliyor.

Milka:

Milka, birden fazla etki alanına sahip olan uluslararası pazarla ilgilenen Almanya’da yer alan uluslararası bir markadır. .de Alman siteleri, .com uluslararası siteleri.

Lindt:

Lindt, diğer büyük uluslararası şirketler gibi birden fazla web sitesine sahiptir. Siteler büyük ölçüde aynıdır, ancak ürün çeşitliliği vardır. Her bir ülke için ilgili dillere çevrilmiştir. 

Lindt.com genel siteleridir. Örneğin Amerika’daki müşterileri için site lindtusa.com’a yönlendiriyor. Alman sitesi ise .de uzantısına sahip.

Hatırlanması Gerekenler

Alan adınızı seçmek ister kişisel ister işletme alanı olsun, birçok şeye bağlıdır. Eğer bir işletmeyse şu iki soru oldukça belirleyici olacaktır: Hangi işi yapıyorsunuz? ve Uluslararası anlamda genişlemeyi düşünüyor musunuz?

Bu cevaplara göre hedef kitlenizi, kullanacağınız dili belirleyin ve alan adı oluşturucumuz ile en iyi domaini örneklerini inceleyin. Şu hususları da göz ardı etmeyin:

  • Alan adınız, SEO’nuza yardımcı olacak anahtar kelimeler içerebilir veya Spotify veya Kodak gibi kısa ve markalı olabilir. 
  • Diğer genel TLD’leri (Üst Seviye Alan Adları) dikkate almak da gerçekten önemlidir. .net gibi işletmenizle alakalı veya .co.uk veya .de gibi konumla alakalı bir alan adı alabilirsiniz.
  • İlgi çekici bir domain oluşturmak adına kasıtlı olarak yanlış yazılmış isimleri seçmeyin. Çünkü insanlar telaffuz etmekte veya yazmakta zorlanacağından sitenizi bulamayabilir.
  • Ayrıca argo ifadeler, şiddet içeren kelimeler veya örneğin PenIsland.net gibi iki anlamlı sözcükler kullanmayın.
  • Domaininiz içinde tire, kısa çizgi ve sembol kullanmayın.
  • Biraz beyin fırtınası yapın ve birkaç büyüleyici söz oluşturun. Markanızı da nasıl görselleştireceğinizi hayal edin.

Alan Adı Oluşturucumuz sayesinde sadece bir kelime veya kelime öbeği girerek onlarca ilginç öneriyi inceleyin. Üstelik sonuçlar sayfasındaki alan adı denetleyici bileşenini kullanarak aynı anda hızlı ve kolay bir şekilde alan adı kontrolü de yapabilirsiniz.

Metodoloji

İşletmeleri desteklemek için hangi adımları atıyoruz?

  • Kimler var?
    Deneyimli yazarlardan oluşan bir ekibimiz var:
    Uzman yazarlardan oluşan ekibimiz, tecrübelerini paylaşmak ve her büyüklükteki işletmeye yardımcı olmak için burada.
  • Neden yapıyoruz?
    Katma değerli içerik sunuyoruz:
    Bir şirket ismi bulma aracından daha fazlasını sunmaya çalışıyoruz. Uzman ekibimiz, yeni işinizi kurmanıza yardımcı olacak destek kılavuzları, haberler, bloglar ve videolar oluşturma konusunda tutkulu ve yeteneklidir.
  • Nasıl yapıyoruz?
    Doğru bilgilerle:
    Editör ekibimiz her bilginin doğru olmasını sağlar ve yararlı, güncel istatistikler ile öneriler sunmak için en son sektör bilgilerini kullanır. Editör ekibimiz, metin yazarken asla işin kolayına kaçmaz ve zor işi yapay zeka araçlarına bırakmaz.
Yayın ilkelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: çerez politikasını incele