Mobil Uygulama İsmi Bulma Aracı

Aşağıda mobil uygulamanız için adlar oluşturun.

İnsanların akıllı telefonlar ile geçirdikleri zaman düşünüldüğünde mobil uygulama geliştirme fikri oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Zira konuşma haricinde geçen zamanın neredeyse tamamı mobil uygulamalar üzerinde geçiyor. 

Peki uygulama geliştiren binlerce rakip arasından nasıl sıyrılabilirsiniz? Elbette bunun birçok farklı yöntemi var. Ancak bu rehberimizde biz mobil uygulama ismi bulma konusunu ele alacağız. 

Mobil uygulama adı nasıl bulunur?

Yayınlanan son raporlara göre 2021’in son çeyreğinde kullanıcılar Google Play’den yaklaşık 27,8 milyar uygulama indirdi. App Store’dan ise yaklaşık 8,3 milyar indirme gerçekleştirildi.

Sadece Play Store’da 3 milyona yakın uygulama mevcut. Bu da milyonlarca farklı mobil uygulama ismi demek. Dolayısıyla mobil kullanıcılarla ilk temas noktanız olan uygulama ismini belirlemeden önce araştırma yapmanız gerekiyor.

Mobil uygulamanıza yaratıcı ve markalaştırılabilir bir isim bulmanız için hazırladığımız bu makale size rehberlik edecek. Aşağıda hem en popüler mobil uygulama isimlerini hem de mobil uygulama isim oluşturucumuz ile geliştirdiğimiz örnekleri bulacaksınız. 

En çok indirilen mobil uygulama isimleri

Mobil uygulamanız için isim bulurken en popüler mobil uygulamalardan ilham almak iyi bir seçenek olabilir. Bu kapsamda Dünya’da ve Türkiye’de en çok indirilen uygulamaları gelin beraber inceleyelim.

Dünya genelinde en çok indirilen mobil uygulamalar

  1. TikTok
  2. Instagram 
  3. Facebook 
  4. Whatsapp 
  5. Messenger 
  6. Snapchat
  7. Telegram
  8. ZOOM
  9. CapCut
  10. Whatsapp Business
  11. Google Meet
  12. Spotify
  13. Share VPN
  14. Google Maps
  15. National Anti Fraud
  16. Taobao
  17. Gmail
  18. Meesho
  19. WeChat
  20. PLAYit

Türkiye’de en çok indirilen mobil uygulamalar

  1. E-Nabız
  2. TikTok
  3. Getir
  4. HES
  5. Trendyol
  6. Instagram 
  7. MHRS
  8. Whatsapp Messenger 
  9. Telegram 
  10. e-Devlet 
  11. Azar
  12. LiveU
  13. Tinder
  14. Google Haritalar
  15. Bigo
  16. Yalla
  17. Hepsiburada
  18. Youtube
  19. Tango
  20. Connected 2 me

Mobil uygulamanıza isim verirken izlenecek 8 adım

Bu sekiz aşamalı süreç mobil uygulamanızı adlandırmanıza yardımcı olacak. Bu örnekte, kullanıcılarına yaratıcılık, etkinlik ve kullanım kolaylığı değerlerini aktaran bir mobil aplikasyon için bir isim oluşturacağız. İşte bu isimleri oluştururken atacağımız adımlar.

1.Anahtar kelime analizi yapın

Mobil uygulamanızı kullanıcılara ulaştırmanın ilk yolu, onların uygulama mağazalarında ürününüzü bulmasını sağlamaktır. Bunu başarmanın yolu da mobil kullanıcıların arama eğilimlerine göre bir isim ve açıklama oluşturmaktan geçer. Nitekim App Store Optimization (ASO) tam da bu amaca hizmet eder. 

Ancak mobil uygulama isminizi optimize etmek için taklit, uzun ve anlamsız ifadelerden de kaçınmanız gerekir. Çok fazla ve gereksiz anahtar kelime kullanımı uygulamanızın reddedilmesine neden olabilir. Örneğin Türkiye’de kullanıcıların en çok zaman harcadığı 10 uygulama arasına giren “Live Chat” bu konuya örnektir. Uygulama isminde içeriğin ne olduğunu doğrudan kullanıcıya verir. 

2. Kısa ve akılda kalıcı kelimeler seçin

Tüm isimlendirme işlerinde kısa ve hatırlaması kolay kelimeler seçmek en önemli meziyetlerden birisidir. App Store mobil uygulama kurallarına göre mobil uygulama ismi en fazla 30 karakterden oluşabilir. Aynı şekilde Google Play uygulamaları için de sınır son güncelleme ile birlikte 30 karaktere indirildi. 

Dolayısıyla mobil aplikasyona isim verirken karakter limitini aşmadığınızda emin olun. Bunun yanında uygulamanızın global anlamda popüler olabileceğini değerlendirerek hatırlaması kolay kelimeler seçmeye odaklanın.

3. Performans belirten ifadelerden kaçının

Mobil uygulamanız için isim yaratırken performans ima eden ifadeleri kullanmak yasaktır. Bu nedenle mobil aplikasyon isminizde “en iyi”, “birinci”, “best”, “top”, “#1” gibi kullanıcıyı yönlendirici ifadeleri kullanmamanız gerekiyor. 

4. Ritmik telaffuz veya ses tekrarları kullanın

Akılda kalıcı bir mobil uygulama adı oluşturmak, bir müşterinin zihnine girmenin ilk adımıdır. Mobil aplikasyon isminiz, kullanıcının dikkatini anında çekmeli ve o an indirmese bile hatırında kalmayı amaçlamalıdır. İşte bu anlamda harfleri veya heceleri tekrar ederek oluşturulan örnekler:

  • Tik Tok
  • Subway Surfers
  • Words of Wonders
  • FlipaClip

5. Taklit isimlerden kaçının özgün olun

İsimlendirme sürecinde belki de yapacağınız en büyük hata başka uygulama isimlerini taklit etmek olacaktır. Bu durum hem uygulamanıza güven oluşturmanızı hem de rakipleriniz arasında öne çıkmanızı engeller. Uygulamanıza, ardında bir hikayesi olan bir ad vermeyi deneyin.

Örneğin Subway Surfers’a benzer bir mobil uygulama geliştirdiğinizi varsayalım. Bu güzel oyuna özgün bir isim bulmak yerine şu isimleri vermek sizce nasıl olurdu: Surfway, Subwey Surfers veya Subvey Surfers. Taklit olduğu bariz olduğundan kullanıcıların çoğunun ilgisini çekmeyecekti.

6. Marka hissi oluşturan kelimelere odaklanın

Kullanıcılarınızda güven oluşturmak için marka hissiyatı vermek iyi bir tercih olabilir. Nitekim en çok indirilen uygulamalara bakıldığında markalaşmış kelimeler seçildiğini görüyoruz.

Eğer kullanacak kelime bulmakta zorlanıyorsanız mobil uygulama ismi bulma aracımızı kullanmayı deneyin. İşte beyin fırtınası yaptıktan sonra isim oluşturma aracımız yardımıyla seçtiğimiz bazı mobil aplikasyon isimleri:

  1. Vividly
  2. Farmeron
  3. clock.me
  4. Pick Up
  5. Commutify
  6. Rentilo
  7. Vibez
  8. Suitify
  9. Harvester
  10. Abilogic
  11. Breathe In
  12. Acoustify
  13. Nirvanous
  14. loca.ly
  15. Obliq
  16. Peppo
  17. stream.me
  18. PURE
  19. Craftilo
  20. Cruzing

Bu listeyi çeşitli yöntemler kullanarak kısaltıp en ideal mobil uygulama ismini beraber bulacağız.

7. Fikirlerinizden bir son liste oluşturun

İsim adaylarının bir listesini oluşturduktan sonra, fikirlerinizi analiz edin. Hatırlaması, telaffuzu veya okunuşu zor olabilecek isimleri atın. Markalaştırılabilir, kulağa hoş gelen, akılda kalıcı ve mobil uygulamanızın amacını hedef kitlenize ileten isimleri tutun.

Burada isim listenizi kısaltmanıza yardımcı olması için fikirlerinizi gözden geçirmenizi sağlayacak hızlı bir kontrol listesi bulacaksınız:

  • Bu isim basit ve hatırlaması kolay bir ad mı?
  • Bu aplikasyon adını okumak ve yüksek sesle söylemek kolay mı?
  • Bu uygulama ismi taklit mi, rakiplerin isimlerinden farklı mı?
  • Bu isim aşırı kullanılmış kelime veya klişeler içeriyor mu?

Bu sorulardan sonra listemizdeki güncelleme şu şekilde:

Sildiğimiz uygulama ismi adayları:

  • Vividly
  • clock.me
  • Suitify
  • Pick Up
  • Harvester
  • Abilogic
  • Breathe In
  • Acoustify
  • Nirvanous
  • loca.ly
  • Obliq
  • Peppo
  • stream.me
  • PURE
  • Craftilo
  • Cruzing

Son Liste:

  • Commutify
  • Farmeron
  • Craftilo
  • Vibez

8. Alan adını kontrol edin

Uygulamanız popüler olduktan sonra yapacağınız ilk işlerden birisi bir web sitesi ve sosyal medya hesapları açmak olacaktır. Ancak bunun için bulduğunuz isimlerle ilgili daha önce bir hesabın kayıt edilmemiş olması gerekir. 

Bu noktada, bazı adların zaten alınmış olma ihtimaline karşı son listenizde en az üç harika mobil uygulama ismi olması iyi olacaktır. İnternette hızlı bir İşletme Adı Sorgulaması yaparak seçtiğiniz adın ülkemizde kullanılıyor olup olmadığını görebilir ve aynı zamanda bu adın Tescilli Marka ve Alan Adı Kaydı için müsait olup olmadığını araştırabilirsiniz.

Rakip Adları Analizi

Potansiyel mobil aplikasyon isimleri hakkında beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olması için, yedi başarılı mobil uygulamaya bir göz atalım. İşletmelerini neden ve nasıl adlandırmayı tercih ettikleri ve fikirlerinin neden işe yaradığını özetleyelim.

Tinder

Kelimenin çevirisine bakarsak ‘tinder’ (kav) kelimesi, kolay yanan kuru bir malzeme anlamına gelir. Mobil uygulama bağlamında, bir arkadaşlık uygulaması olduğu ve aşk ateşle bağdaştırılabileceği için bu isim mükemmeldir. 

Uygulamanın arkasındaki misyonu ve vizyonu aktaran çok yaratıcı bir isimdir. Ayrıca, son derece markalaştırılabilir ve hatırlanması kolay bir mobil uygulama ismidir.

TikTok

Çinli geliştiriciler tarafından piyasaya sürülen ve dünyada en çok indirilen uygulamalardan olan TikTok, başarılı isimlendirmeye örnek mobil uygulamalardan. Çin’de Douyin olarak bilinen uygulama dünyada ise daha kolay telaffuzu ve akılda kalıcı olması nedeniyle TikTok olarak biliniyor. 

Instagram

En popüler sosyal medya platformunun kurucuları çocukken oynamayı çok sevdikleri kameralardan ilham aldı. O zamanlarda fotoğraf makineleri reklamları “instant” (anında) foto çeken cihazlarla tanıtıyordu. Fotoğraflar ise telgraflarla (telegram) gönderiliyordu. Insta-gram adı da işte böyle ortaya çıktı. 

Başarısının arkasında özgün bir ismi olması ve akılda kalması büyük etken. 

Telegram

Son dönemlerde daha fazla ilgi görmeye başlayan haberleşme uygulaması Telegram için oldukça mantıklı bir kelime seçilmiş. Telgraf anlamına gelen bu isimle mobil uygulamanın ne amaca hizmet ettiği açıkça kullanıcıya ifade ediliyor. Hatırlaması kolay ve kolay telaffuz edilen bir kelime.

WhatsApp

En yaratıcı mobil uygulama isimlerinden birisi de şüphesiz WhatsApp. Okunuşu ile İngilizce’de “naber, nasılsın” anlamına gelen “what’s up” sorusu hedeflenmiş. Yani bir sohbet başlangıcı olan bu soru ile chat uygulaması ilişkilendirilmiş. Ayrıca ismin içinde “app” geçirilerek mobil uygulama olduğu vurgusu yapılmış. 

Facebook

Facebook bugün bilinen en büyük ve en popüler sosyal medya işletmesidir. İşletme, Harvard öğrencileri arasında bir topluluk oluşturma hedefiyle başladı. İlk isim Friendster’dı. Kullanıcıların kendi profillerini oluşturması, diğer insanlarla bağlantı kurması ve fikirlerini paylaşması, tıpkı kendi kitaplarını yazmak gibi güçlü bir kişisel bağlantı oluşturduğunda Facebook ismini aldı.

İsim aynı zamanda çok sağlam, hatırlanması kolay ve markalaşabilir.

Snapchat

Birkaç saniye içinde kaybolan fotoğrafları karşı taraf ile paylaşarak iletişim kurabilen platformdur. İsim tam anlamıyla iletişimin derin olmadığını, aksine kısa ve eğlenceli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca isim kısa, akılda kalabilir ve markalaşmaya açık.

Markalaştırılabilir mobil uygulama ismi seçin

Eğer bahsettiğimiz tüm bu süreç ile uğraşmak istemiyorsanız markalaştırılabilir isimleri tercih edebilirsiniz. Markalaştırılabilir işletme isimleri, bir anlam ifade etmeyen ancak okunuşu ve telaffuzu iyi olan adlardır. 

Bu markalarda tercih edilen kelime yapıları genellikle kısa, akılda kalıcı ve söylemesi kolay olduğu için, iyi bir tercih olarak öne çıkar. Markalaştırılabilir bazı mobil uygulama isimleri şunlar olabilir:

  • Liponis Music
  • Xavius Tracker
  • Cabilo Surfing

Domainify.com adresinde markalaştırılabilir mobil uygulama adlarından oluşan uzun bir liste bulabilirsiniz.

Son Sözler 

Mobil uygulama ismi bulurken iyi bir araştırma yapmalı, taklitlerden kaçınıp özgün kelimeler belirlemeli, kısa ve akılda kalıcı isimlere odaklanmayı tercih etmelisiniz. Dünya genelinde başarılı olan uygulama isimlerini analiz ederek onlardan ilham almalısınız. 

Amacınız kullanıcıların kolayca ulaşabileceği, bir defa gördüğünde aklında kalabilen ve telaffuzu zor olmayan isimler seçmek olmalıdır. Bunu yaparken de uzun vadeli düşünmeli, markalaşmayı ve global anlamda işler yapmayı hedeflemelisiniz. Bu yolculukta en büyük yardımcınızın mobil uygulama ismi oluşturma aracımız olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Referanslar:

  1. Top Apps Worldwide for October 2021 by Downloads (sensortower.com)
  2. Türkiye’de en çok indirilen mobil uygulama ve oyunlar açıklandı – LOG
  3. Mobile App Usage – Statistics & Facts | Statista

Metodoloji

İşletmeleri desteklemek için hangi adımları atıyoruz?

  • Kimler var?
    Deneyimli yazarlardan oluşan bir ekibimiz var:
    Uzman yazarlardan oluşan ekibimiz, tecrübelerini paylaşmak ve her büyüklükteki işletmeye yardımcı olmak için burada.
  • Neden yapıyoruz?
    Katma değerli içerik sunuyoruz:
    Bir şirket ismi bulma aracından daha fazlasını sunmaya çalışıyoruz. Uzman ekibimiz, yeni işinizi kurmanıza yardımcı olacak destek kılavuzları, haberler, bloglar ve videolar oluşturma konusunda tutkulu ve yeteneklidir.
  • Nasıl yapıyoruz?
    Doğru bilgilerle:
    Editör ekibimiz her bilginin doğru olmasını sağlar ve yararlı, güncel istatistikler ile öneriler sunmak için en son sektör bilgilerini kullanır. Editör ekibimiz, metin yazarken asla işin kolayına kaçmaz ve zor işi yapay zeka araçlarına bırakmaz.
Yayın ilkelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: çerez politikasını incele