Pastane İsmi Bulma Aracı

Özgün bir isim bulmakta zorlanıyorsanız Pastane İsmi Bulucu’yu kullanın ve hayranlık uyandıran pastane isimlerini kısa sürede keşfedin.

1. Pastane İsmiyle İlgili Anahtar Kelimeleri Tespit Edin

En lezzetli kek ve pastaları yansıtacak kelimeleri arama çubuğuna yazın.

2. Yaratıcı Pastane İsimleri Sizin İçin Türetilsin

Yapay zeka destekli aracımız saniyeler içinde yüzlerce şirket ismi önersin.

3. Unutulmaz Bir Pastane İsmini Seçin

Bütün seçeneklere göz atın ve pastaneniz için unutulmaz bir isim seçin.

Pastane sektörü genellikle fırıncılık ve unlu mamuller ile birlikte değerlendirilir ancak pastacılık, tek başına değerlendirilmesi gereken büyük bir alandır. Bu sektör en hızlı Asya Pasifik ülkelerinde büyümekte olsa da halihazırda pastacılık sektörü için en büyük pazar Avrupa pazarıdır. 

Türkiye pazarının genel anlamda Avrupa pazarıyla benzer karakteristik özellikler taşıdığı göz önünde bulundurulursa pastane sektörünün Türkiye açısından ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. 

Sektörde zincir pastanelerin yanı sıra butik pastacıların sayısı artış içindedir. En ufak mahallelerde bile görülebilen butik pastaneler, kişiye özel pasta hazırlar. Pastanın süslenmesinden içine konan ürünlere kadar her şey müşterinin talebi doğrultusunda hazırlanır. 

Öte yandan bir pastane açmanın ilk adımı markalaşma potansiyeli yüksek bir isim bulmaktır. Bir butik pastane ya da pastane açmayı düşünen ancak isim bulma noktasında takılıp kalan kişiler için pastane ismi bulma aracı, en etkileyici isim önerilerini yaratabilir.

Türkiye Pastacılık Sektörü

Türkiye’de pastacılık pazarı Tüm Pastacılar Derneği tarafından paylaşılan verilere göre 20 milyar dolar büyüklüğündedir. Aynı kaynağa göre Türkiye’de yaklaşık 30 bin pastane hizmet verir ve bu pastaneler 500 bin kişilik istihdam yaratır. Ayrıca yarım asırdan fazla faaliyet gösteren pastane sayısı yaklaşık 150’dir.

Sektöre dair dikkat çeken bir diğer istatistik de tarihi pastanelerin yaklaşık yarısının İstanbul’da bulunmasıdır. Bu bakımdan İstanbul, Türkiye’de pastane sektörünün kalbi olarak konumlanır.

Sektörün son yıllardaki trendleri incelendiğinde butik pastacıların yanı sıra şubeleşme ve zincirleşme atağında olan işletmelerin de büyüdüğü görülür. Bu tür pastanelerin zincirleşme faaliyetleri genellikle franchising yöntemiyle gerçekleşir. Pastane ve kafe konseptinin yaratılması için ödeme yapan girişimler ayrıca royalty bedeli olarak ana firmaya ciro üzerinden %2 ile %4 arasında ödeme yapar.

Markalaşma Potansiyeli Taşıyan Bir İsim Seçmenin Önemi

İsim seçimi, tüketici üzerinde olumlu bir marka imajı yaratmak ve tüketicinin marka sadakati algılarını olumlu yönde etkilemek için en önemli kriterdir ve markaların doğuş noktasıdır. Hem butik pastaneler hem de zincirleşme hedefi olan pastaneler için isim, markalaşmanın yapı taşıdır. 

Bu nedenle markalaşma potansiyeli olan bir isimle yola çıkan pastaneler rekabete bir sıfır önde başlar. Bu aşamada profesyonellikten uzak davranıldığı takdirde işletme markasını ne kadar doğru konumlandırırsa konumlandırsın ve ne kadar kaliteli ürünler üretirse üretsin ürünlerini pazara kabul ettirmekte zorlanabilir.

Yaşadığı çevrede çok sayıda pastane bulunan ve ilk kez çevresindeki bir pastaneden alışveriş yapmak isteyen potansiyel bir müşteriyi ele alalım. Bu potansiyel müşteri için seçenek çok fazladır ve çevresindeki pastanelere dair tek bilgisi onların isimleridir. Potansiyel müşterinin pastane tercihini etkileyecek ilk etken, işletmenin ismi olur. Bu durumda kişi, ismi olumlu çağrışan yapan pastaneyi tercih etme eğiliminde olur.

Pastane İsmi Bulma Aracı Nasıl Kullanılır?

Ücretsiz şirket ismi bulma aracımızı kullanmak için şu adımları izlemeniz yeterlidir:

  1. Arama çubuğuna işletmenizin isminde geçmesini istediğiniz kelime veya kelimeleri yazın. Eğer birden çok kelime yazacaksanız aralarına virgül koymanız gerekir.
  2. Anahtar kelime yazarken Türkçe özel karakterleri (ğ, ç, ş, ü, ö, ı) kullanmamanız gerekiyor.
  3. Çıkan binlerce sonucu daraltmak için sol tarafta bulunan filtreleri kullanın. “Industry” başlığı altından “Dessert” veya “Food” sektörlerini seçebilirsiniz.
  4. Eğer işletme isminizin tek kelimeden oluşmasını istiyorsanız sol tarafta bulunan “Names” başlığını kullanabilirsiniz.
  5. Beğendiğiniz isimlerin yanında yer alan “+” işaretine basarak alan adı kontrolü yapabilirsiniz.

Pastaneler İçin Markalaşma Potansiyeli Olan 20 İsim Önerisi

İsim seçimi aşamasında kritik bir hata yapmamak için pastane ismi bulma aracından yararlanılabilir. Bu araç tarafından yaratılan ve markalaşma potansiyeli olan 20 pastane ismi önerisi şöyledir:

  • Zest Pastane
  • Candy Cake
  • Chill Cake
  • Decadent Patisserie
  • Binge Pasta
  • Patisseriezilla
  • Pastazoid
  • Wedge Cake
  • Cakeara
  • Easy Cake
  • Delicate Pastane
  • Hotspot Patisserie
  • Garnish Cake
  • Dip Pasta
  • Cakeaza
  • Divine Pasta
  • Bit Pasta
  • Flaky Patisserie
  • Rush Patisserie
  • Cut Cake

Yeni bir markaya isim vermek tıpkı yeni doğan bir insana isim vermek gibidir. Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğe isim verildiğinde artık ömür boyu herkes o kişiyi ismiyle çağırmaya başlar. İsimler, kişilerin kimliğinin değişmez bir parçası haline gelir. 

Markalar için de durum böyledir. Seçilen isimler, zamanla işletmelerin kimliğinin en temel parçası haline gelir. Bu nedenle yeni bir markaya isim vermek hiç de kolay bir süreç değildir. Hatta çevrenizdeki pastanelerin isimlerini kontrol ettiğinizde bu konuda birçok başarısız örneğin olduğunu görebilirsiniz. 

30 Ünlü Pastane İsmi Analizi

Yeni bir pastane açma arifesindeki adaylar için isim seçimi aşamasındaki en büyük ilham kaynağı dünya geneli ve Türkiye’deki başarılı örnekler olmalıdır.

Dünya genelinde meşhur 15 pastane

  1. Demel
  2. Madison Lees Cakes
  3. Lael Cakes
  4. Ron Ben-Israel Cakes
  5. BCakeNY
  6. The Cake Bake Shop
  7. Peggy Porschen Cakes
  8. Rosalind Miller Cakes
  9. Bastien Blanc-Tailleur
  10. Maggie Austin Cakes
  11. Jasmine Rae Cakes
  12. Fiona Cairns
  13. Complete Deelite
  14. Conditori La Glace
  15. Tai Cheong

Türkiye’deki en meşhur 15 pastane

  1. Five O’Clock
  2. Art Cafe
  3. Ceviz Ağacı Pastanesi
  4. Pelit Pastanesi
  5. Badem Tat Pastanesi
  6. Baylan Pastanesi
  7. Divan Pastanesi
  8. Kukis Pastanesi
  9. Cutie Cake
  10. Cihan Pastaneleri
  11. La Patisserie Lune
  12. Galette Patisserie
  13. Karemel Lab Bakery & Patisserie
  14. Kandilli Pastanesi
  15. Nazar Pastanesi

Meşhur Pastanelerin İsim Analizleri

Ünlü ve başarılı pastanelerin isim seçimi aşamasında ne düşündüğünü ve nasıl davrandığını anlamak ilk kez pastane açacak kişiler için önemlidir. Çünkü başarılı pastanelerin isimleri incelendiğinde bu isimlerin gelişigüzel değil, belirli kriterler doğrultusunda seçildiği görülür.

1. Kandilli Pastanesi

“Luxury patisserie” kavramının İstanbul’daki ve Türkiye’deki öncülerinden olan Kandilli pastanesi, butik pastane konseptinde hizmet verir.

Türkçe’de kandili olan anlamına gelen “kandilli” kelimesi aynı zamanda İstanbul’un Boğaziçi’nde kıyısı olan en meşhur semtlerinden bir tanesinin adıdır. Kandilli Pastanesi, meşhur bir semtin adını kendi adında kullanarak markalaşma yoluna gitmiştir.

2. Cihan Pastaneleri 

1990 yılında faaliyetlerine başlayan ve zincirleşme yolculuğu devam eden Cihan Pastaneleri, İstanbul’da iki şubeyle hizmet verir. İşletmenin ürettiği klasik pastalar, baton pastalar ve resimli pastalar meşhurdur.

Türkiye’de 77 bin 848 kişi Cihan adını ve 19 bin 416 kişi Cihan soyadını kullanır. Dolayısıyla bu kelime hem ad hem de soyad olarak yaygın ve tanınmış bir kelimedir. Cihan Pastaneleri, isminde bu kelimeyi kullanarak kelimenin bilinirliğinden yararlanır ve markalarını öne çıkartma fırsatı yakalar.

3. La Patisserie Lune

Paris’in orta yerindeki bir Fransız pastanesini andıran La Patisserie Lune, Devil’s Cake ve Devil’s Berry isimli pastalarıyla ünlü bir pastanedir. Paris’teki “boulangerie” konseptini Nişantaşı’na taşıyan pastane, 2014 yılından beri hizmet verir.

Pastanenin ismini ilk defa duyan kişiler için marka isminin Fransızca olması, pastanenin Fransa kökenli bir konseptle hizmet verdiğine dair önemli bir ipucudur. Bu açıdan pastane, Fransız pastalarını seven potansiyel müşterilerinin ilgisini daha kolay çekebilir.

4. Karamel Lab Bakery & Patisserie 

2013’te kurulan Karamel Lab Bakery & Patisserie, İstanbul’un gözde semtlerinden bir tanesi olan Etiler’deki en meşhur pastanedir.

Pastanenin isminde yer alan “karamel”, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu elde edilen ve tatlılarda kullanılan, tanınmış bir yiyecektir. Bu kelimeyi isminde kullanan marka, karamelli pastaları seven kişilerin dikkatini kolayca çekebilir. Yine pastanenin isminde geçen “lab” kelimesi ise pastanenin farklı ve özgün lezzetler geliştirdiğine dair bir imaj yaratır.

5. Demel 

Avusturya’daki dünyaca ünlü pastane Demel, 1786’dan beri hizmet verir. Ayrıca Viyana’da aynı isimde, pastanenin tarihi üretim operasyonlarından kesitler içeren bir müze bulunur.

Demel, Almanca ünlü bir soyadıdır ve bu pastane, kurucusu Ludwig Dehne Christoph Demel’in adını taşır.

6. Madison Lees Cakes

Kurucusu Madison Lee’nin adını taşıyan Madison Lees Cakes, 2009 yılından bu yana Brooklyn’de hizmet verir. 

Pastane, düğün pastalarının üretimine odaklanmakla birlikte aynı zamanda kendini bir okul olarak konumlandırır. Kurucu Madison Lee, pastacılığı öğrenmek isteyen kişiler için aktif olarak kurslar düzenler.

7. The Cake Bake Shop

2014 yılında kurulan bu pastane Amerika genelindeki otel zincirleri içinde açtığı şubelerle büyümüştür.

The Cake Bake Shop en sade, anlaşılır ve markalaşmaya müsait pastane isimlerinden bir tanesidir. Temel düzeyde İngilizce bilen herkes The Cake Bake Shop’un pastacılıkla meşgul olduğunu anlayabilir. İsmindeki basitlik ve açıklık nedeniyle markayı ikinci kez hatırlamak kolaydır.

Yeni Açılacak Bir Pastaneye Büyüleyici Bir İsim Bulmak İçin 5 İpucu 

1. Tarihi simgelerden yararlanın

Tarihi simgeler çok büyük kitleler tarafından tanınır ve herkes için anlamlıdır. Bu anlamlı isimleri yeni açılan bir pastanenin isminde kullanmak, o ismin bilinirliğinden markanızın lehine yararlanmanız anlamına gelir.

Örneğin tarihi lokasyon isimleri pastane isimlerinde kullanılabilir: Hisar, Eyüp, Balat, Bebek, Etiler, Taksim, Emirgan, Eminönü, Florya…

2. Lezzet algısı yaratan kelimelere odaklanın

Pastanenizin isminde lezzet çağrışımı yapan kelimeleri kullanmak, pastaneniz ile ilk kez karşılaşan kişilerin zihninde kek ve pastalarınızın lezzetli olduğuna dair bir algı yaratır.

Pozitif anlam içeren kelimelerin tamamı lezzet algısının yaratılması açısından başarılıdır. 

Bu nedenle pastane isminde doğrudan ya da dolaylı olarak lezzet algısı yaratan birçok farklı kelime kullanılabilir. Örneğin: Neşeli, mutlu, keyifli, güneşli, güzel, nefis, harika… 

3. Adınızı pastacılık sektöründe marka haline getirin

Eğer ünlü bir pasta şefi olarak anılmak istiyorsanız adınızı pastacılık sektöründe marka haline getirmek iyi bir fikirdir. Bu sayede pastanenizde üretilen ürünlerin yanı sıra kendi isminiz altında üretilen her türlü ürünü insanlara pazarlayabilirsiniz. 

Örneğin kurucu ünlü pasta şefi Madison Lee’nin kendi adıyla açtığı pastaneyle birlikte ismini de markalaştırması, düzenlediği pastacılık kurslarının yüksek talep görmesini sağlar. Ayrıca Navigasyon uygulamaları üzerinden kısa bir araştırma yaparsanız kendi ismiyle pastane açan birçok işletme görmüş olursunuz.

4. Konseptinize vurgu yapın

Spesifik bir konsepte sahipseniz pastane isminizde buna vurgu yapabilirsiniz.

Örneğin Alman pastaları üreten bir pastanenin Almanca bir isme sahip olması, pastanenin mevcut konsepti tanıyan ve seven potansiyel müşterilerin ilgisini çekmesini kolaylaştırır.

5. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek kelimeler üzerine düşünün

Hedef kitlenizin ilgisini çekecek kelimeler üzerine düşünmek, yeni bir markaya isim vermek için çok temel bir stratejidir ama her zaman çalışır.

Örneğin ağırlıklı olarak çilekli ürünler üzerine çalışmak istiyorsanız isminizde çileğe vurgu yapan yerli ve/veya yabancı kelimeleri kullanabilirsiniz. 

Dikkat Çeken Pastacılık Sektörü İstatistikleri

Yeni bir pastane açmadan önce sektörel trendleri anlamak adına şu istatistikleri incelemek faydalı olabilir:

  • Amerika’da bütün fırıncılık sektörünün %23’ünü sadece pastacılık sektörü oluşturur
  • Amerika genelinde fırıncılık sektörünün tamamında 800 bin istihdam edilirken Türkiye’de sadece pastacılık sektöründe 500 binden fazla insan istihdam edilir. Bu veriler göz önünde bulundurularak Türkiye’deki pastacılık sektörünün Amerika’daki pastacılık sektörüne kıyasla daha fazla istihdam yarattığı tahmin edilebilir.
  • Donmuş pasta (soğuk pasta) segmenti, yıllık bazda genel pastacılık sektörünün iki katı hızla büyür. 

Sonuç

Pastacılık ve butik pastacılık, pazar hacmi açısından Türkiye’nin kayda değer sektörlerinden bir tanesidir. Günümüzde mahalle aralarına kadar yayılan pastacılar en çok düğün pastası, nişan pastası ve doğum günü pastası satışı gerçekleştirir.

Türkiye’de pasta tüketimi arttığı gibi pasta üretimi ve pastane girişimlerinin sayısı da artış içindedir. Pastaneler; zincir ya da zincirleşme hedefinde olan pastaneler ile kişilerin talepleri doğrultusunda özel pastalar üreten butik pastaneler olarak ikiye ayrılır.

Pastane ismi bulma aracı hem butik pastaneler hem de zincir pastaneler için biçilmiş kaftandır. Yeni bir pastane açmak isteyen ancak isim bulma aşamasında takılan kişiler bu aracı kullanarak onlarca farklı isim önerisini ücretsiz görüntüleyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Pastane açmak için temel anlamda şu üç işlemin gerçekleştirilmesi gerekir:

  1. Vergi dairesi şirket açılış işlemleri
  2. Belediyeden gerekli izinlerin alınması
  3. Esnaf ya da ticaret odası kaydının tamamlanması

Bu aşamalardan vergi dairesi şirket açılış işlemleri ile esnaf ve ticaret odası kayıtlarının tamamlanması bir muhasebeci ile birlikte gerçekleştirilmelidir. 

Pastane açmak isteyen kişilerin iş yerini açacakları belediyeden aldıkları izinler “pastane ruhsatı” olarak da adlandırılır. Aslında bu ruhsatın adı, iş yeri açma ruhsatıdır.

İş yeri açma ruhsatı için belediyeler tarafından genellikle şu belgeler istenir:

  1. T.C. kimlik numarası fotokopisi
  2. Başvuru formu
  3. Vergi levhası fotokopisi
  4. Yapı kullanma izni
  5. İtfaiye uygunluk raporu
  6. İş yeri kiraysa kira sözleşmesi, girişimcinin şahsi mülküyse tapu belgesi
  7. Oda kayıt belgesi 
  8. Yangın tüp faturası
  9. Ustalık belgesi

Şahıs şirketleri için ticaret ya da esnaf odası kaydı gerekirken diğer şirket türleri için ticaret odası kaydı gerekir. Ayrıca belediyeye ruhsat başvurusu esnasında yukarıda yazılı belgelere ek olarak şahıs şirketi sahiplerinin bir adet fotoğraf ve anonim/limited şirketi sahiplerinin imza sirküleri sunması gerekir.

Pastane açmak için ustalık belgesi almanın birkaç yolu vardır. Şu kategorideki kişiler ustalık belgesi alabilir:

  1. MEB tarafından düzenlenen kurslara katılıp pastacılık alanında kalfalık belgesini aldıktan sonra yine MEB tarafından açılan 256 saatlik ustalık kursunu tamamlayan kişiler
  2. Meslek liselerinin yiyecek içecek hizmetleri bölümü pastacılık dalından mezun olan kişiler
  3. İş yerinde usta çalıştıran vergi dairesine kayıtlı iş yeri sahipleri

KOSGEB, Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında pastane açan kişilere destek verir. 65 bin Türk lirasına kadar olan bu destek performans desteği, kuruluş desteği ve sertifika desteği kalemlerinden oluşur.

Desteğin miktarı kurulan şirketin türüne ve çalıştırılan personel sayısına göre değişiklik gösterir. Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında ne yüksek miktar olan 65 bin liralık desteği sermaye şirketi olanlar ve 3’ten fazla personel istihdam eden girişimciler alabilir.

Yazar

Metodoloji

İşletmeleri desteklemek için hangi adımları atıyoruz?

  • Kimler var?
    Deneyimli yazarlardan oluşan bir ekibimiz var:
    Uzman yazarlardan oluşan ekibimiz, tecrübelerini paylaşmak ve her büyüklükteki işletmeye yardımcı olmak için burada.
  • Neden yapıyoruz?
    Katma değerli içerik sunuyoruz:
    Bir şirket ismi bulma aracından daha fazlasını sunmaya çalışıyoruz. Uzman ekibimiz, yeni işinizi kurmanıza yardımcı olacak destek kılavuzları, haberler, bloglar ve videolar oluşturma konusunda tutkulu ve yeteneklidir.
  • Nasıl yapıyoruz?
    Doğru bilgilerle:
    Editör ekibimiz her bilginin doğru olmasını sağlar ve yararlı, güncel istatistikler ile öneriler sunmak için en son sektör bilgilerini kullanır. Editör ekibimiz, metin yazarken asla işin kolayına kaçmaz ve zor işi yapay zeka araçlarına bırakmaz.
Yayın ilkelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: çerez politikasını incele