Ürün İsmi Oluşturucu

Aşağıdan ürününüz için isim fikirleri oluşturun.

Ürününüzün ismini doğru belirlemek neden önemlidir? Çünkü ideal bir ürün ismi satışları artırabilir ve aynı zamanda markanızın evrilip gelişmesine katkıda bulunabilir. Ürününüzün ismi aynı zamanda yaratıcı ve dinamik tanımlamaları hedef kitlenize aktarmak için bir fırsattır. 

İyi bir ürün ismi bilgilendirici olmalı ve bir şekilde markanızın altında yatan vizyonu yansıtmalıdır. Peki ürün ismi bulurken başka nelere dikkat edilmelidir? Bu rehber, harika ürün ismini oluşturmanız konusunda size yardımcı olmak için hazırlandı.

Ürününüze isim verme rehberi

Ürüne basit veya sade bir isim bulmak marka geliştirme için birçok potansiyeli gözden kaçırıyor. Örneğin, lüks bir bitter çikolata şirketi çikolatalarına “Double Dark” gibi bir ad verebilir. Ancak “Darker than Night” gibi bir isim vermeleri çok daha cazip olmaz mıydı? 

İkinci seçenek hala açıklayıcı yani bitter ile ilgili bir marka olduğu hissi veriyor ancak daha ilginç çağrışımlar içeriyor. Bu üründe farklı, diğerlerinden üstün bir tat olduğunu ima ediyor. İşte bu örnekteki gibi bu işi iyi yapan, ürün isimleriyle etkileşime giren ve yaratıcı olan şirketler, sadık bir müşteri tabanı oluşturmayı daha kolay sağlıyor.

Bu ürün ismi bulma kılavuzu, isimden çok daha fazlasını düşünmenize yardımcı olacak. Marka hedeflerinize, hedef kitlenize, demografik ilgi alanlarınıza bakacağız, rakip adlarını analiz edeceğiz, beyin fırtınası fikirleri oluşturacağız ve ürün adı konusunda ilham almanızı sağlayacağız.

Ürün ismini harika yapan şey nedir?

Bir ürün ismini geliştirirken düşünmemiz gereken birçok etken vardır. Asıl hedefinizin ürünün satışını artırmak olduğunu düşündüğümüzde bulduğunuz ismin bu amaca hizmet etmesi gerekir. 

Ürün adınızın bunu yapıp yapmayacağını anlamak için hedef kitlenize doğru adım atmanız ve kendinize şunu sormanız gerekir: İsim öne çıkıyor mu? Farklıysanız, ürününüzün farklı görünmesini istiyorsanız, onu özel kılan tam olarak ne olduğunu yansıtmanız gerekir.

Bir tüketici, ürünün ne olduğunu bildiğinde satın alma olasılığı çok daha yüksek olur. Ürünü anlatmayan rastgele bir isim seçerseniz, insanları satın almaya ikna etmek ve bilgilendirmek için marka kimliğinize güvenmeniz gerekir.

Opel, Toyota, Apple veya HP gibi araba veya bilgisayar üreten büyük bir markaysanız, bu o kadar da sorun değildir. Ancak daha küçük bir işletme iseniz insanların markanızla ilk karşılaşması, ürününüze verdiğiniz isim aracılığıyla olacaktır.

Marka güveni aşılıyor mı? Markanız ve ürününüz, marka kimliğinizi tanıtmak ve oluşturmak için birlikte hareket etmeli. Bunu yaparken, işletmenizin büyümesine ve gelecekteki ürünlerin satılmasına yardımcı olacak marka güveni ve sadakati sağlanmalıdır.

En iyi ürün isimleri

Ürününüze isim bulmadan önce ilham verebilmesi adına en iyi 20 örnek ürün ismini inceleyelim.

  1. Canva
  2. Karam
  3. Pepsi
  4. iPhone
  5. Lays
  6. Mavi
  7. Prima
  8. TikTok
  9. Zoom
  10. Canon
  11. Orkid
  12. Kalebodur
  13. Hilti
  14. Bonibon
  15. Lacoste
  16. Mobilet
  17. Rimel
  18. Topkek
  19. Pilot Kalem
  20. Gırgır

20 Benzersiz Ürün İsmi Önerisi

  1. Orbital Keys
  2. XPress Bottle
  3. InstaPress
  4. Uno Wear
  5. Allure Kit
  6. Swish Wallet
  7. Onovo Supply
  8. Sharpy Knife
  9. Towlee
  10. Rhino Case
  11. Mono
  12. Handy Mop
  13. ONEset
  14. Vortex Bottle
  15. Terra Shsave
  16. Gymr Kit
  17. Villafy
  18. Stickem
  19. Snap It
  20. Scruncho

İşletme ismi ve ürün ismi arasındaki fark nedir?

Bir işletme adı ve ürün adı sinerji ile birlikte çalışmalıdır. Yani her ikisi de diğerinin profilini desteklemeye ve oluşturmaya yardımcı olmalıdır. Örneğin Google hem bir marka hem de işletme adıdır.

Ana ürünleri Google Chrome’dur. Ancak Google, Chrome’dan çok daha fazlasını insanlara sunar ve çok çeşitli ürün isimleri kullanır: Google Adwords, Google Dokümanlar, Google Analytics, Google Haritalar, Gmail. Bunların hepsi Google markası çatısı altında çalışan ürünlerdir.

Yukarıdaki örnekte Google, ürünlerine isim verirken kendi markasını aktif bir şekilde kullanmıştır. Böylece yeni ürünlerini müşterilerine Google markasının verdiği güven ile hızlıca ulaştırmayı seçmiştir. Bunun yanında markanızdan tamamen bağımsız ürün isimleri de seçebilirsiniz.

İşletme isminden bağımsız olarak seçilen ve başarıya ulaşmış birçok ürün ismi bulunmaktadır. Öyle ki bazı ürün isimleri belirledikleri marka ile tüketicilerin gözünde o ürünle eşleşmiştir.

Örneğin “Selpak”. Aslında bir kağıt peçete ürün için bulunan bu isim neredeyse kağıt peçeteden daha çok kullanılmaktadır. Peki bu şekilde başarıya ulaşmış başka ürün isimleri var mıdır?

Ürünün Kendisi ile Özleştirilen 22 Ürün Markası

Bazı ürün isimleri temsil ettikleri ürün ile öylesine bütünleşir ki artık geçen zamanda markanın adı, ürünün adı haline gelir. Mesela bir kırtasiyeye gittiğimizde “Bir adet uhu alabilir miyim?” şeklinde sormak garip gelmez. Ya da evinizde değişiklik yaparken “Pimapenleri hangi boyutta almalıyız?” şeklinde sorular aslında üründen ziyade marka isimleridir. 

Yukarıdakiler gibi ürünün adı haline gelen ürün markaları:

  1. Selpak
  2. Orkid
  3. Uhu
  4. Pimapen
  5. Borcam
  6. Oralet
  7. Permatik
  8. Nescafe
  9. Atari
  10. Oralet
  11. Nutella
  12. Nesquik
  13. Aygaz
  14. Cif
  15. Jakuzi
  16. Post-it
  17. Fanta
  18. Jelibon
  19. Teflon
  20. Vileda
  21. Jet Ski
  22. Jeep

En İdeal Ürün İsmini Bulmak İçin 10 İpucu

Bu bölümde, bir ürünü adlandırmak için bazı ipuçlarını ve araçları ele alacağız.

1. Ürünün tanıtılması

Ürüne bir isim vermenin en kolay yolu, ona yaptığı işi tam olarak tanımlayan bir isim vermektir. Bazı şirketler bunu öyle güzel yaptılar ki isimler ve ürün birbirlerinin eş anlamlısı oldular. 

Örneğin Jet Ski. Aslında Jet Ski, Kawasaki Heavy Industries tarafından geliştirilen bir ürün. Ürünü ilk duyan bunun jet hızında kayan bir araç olduğunu hemen anlayabiliyor. Akılda kalıcı ve kısa bir isim. Ürün ismi o kadar başarılı oldu ki başka firmaların aynı tarzda geliştirdiği ürünler de “Jet Ski” olarak anılmaya başlandı.

2. Yazılması ve söylenmesi kolay olsun 

Eğer bir ürünün yazması zor ise onu internet ortamda bulmak zor olacaktır. Birçok kez insanlar bir ürünü ilk gördüklerinde almazlar. Ürün üzerinde biraz düşünürler, araştırılar, yorumları okurlar ve sonrasında satın alırlar. Ama eğer ürün ismin söylenişini hatırlayamazlar ise doğal olarak online olarak aratamazlar ve sonuç olarak onu bulup satın alamazlar. 

Aynı şekilde telaffuz edilmesi de zor ise onun hakkında kimseye bir şeyler söyleyemez ve çevresine tavsiye edemezler. Böylece ürününüzün ağızdan ağıza yayılarak büyüme ihtimali ortadan kalkar.

3. Bileşik kelime oluşturun

Ürününüz ile alakalı iki kelimeyi birleştirerek ürününüzü tam anlamıyla temsil edebilecek ve kolayca anımsanmasını sağlayacak benzersiz bir bileşik kelime oluşturabilirsiniz. Buna en iyi örneklerden birisi Wacaco yapımı Minipresso’dur. Minipresso elde taşınır küçük bir espresso makinesidir. İsim mini ve espresso kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

Diğer bir örnek ise İpek Kağıt tarafından üretilen “Selpak” tır. Kağıdın ham maddesi olan selülozun “sel” hecesi ve Farsça’da temiz anlamına gelen “pak” kelimesinin birleşimi ile oluşturulmuştur.

4. İsmi hatırlanabilir kılın

Uzun isimlerin hatırlanması da zor olacaktır. İnsanların dikkatini çekerek akıllarında yer eden bir ürün ile kıyaslandığında herkesin adını unuttuğu bir ürün yeterince satmayacaktır. Aliterasyon (ses yinelemesi) gibi teknikler kullanarak ismin hatırda kalıcı olmasını sağlanabilir. 

Bir ödeme yöntemi olan Paypal buna harika bir örnektir. Patlama yapan ses olan ‘p’ nin aliterasyonu aklınızda kalıyor. Paypal’a birçok farklı alternatif ürün var. Ancak sadece birkaç tanesi bunun gibi akılda kalıcı. Ayrıca verilen hizmeti anlamanızı sağlayacak tanımlayıcı bir isim, ödeme yapmayı daha kolay ve sevimli hale getiriyor.

5. Mecazi anlamları da düşünün 

Ürününüzü tanımlayan benzersiz bir isim bulmak eğer ürün de aynı zamanda benzersiz bir ürün değil ise zor olabilir. Bu nedenle mecazi olarak ürününüzü nasıl tanımlayabileceğinizi düşünün. 

Mesela Ford Mustang. Mustang, Amerika’nın batısının özgürce koşan hızlı bir at türüdür. Ford firması ürettiği arabalarına Mustang adını vererek kelimenin sahip olduğu bu anlamları mecazi olarak ürün ile ilişkilendirip ürüne yüklemişler.

6. Akronim: Kısaltma isim kullanın

Eğer uzun tanımlayıcı bir isme sahip olan ürününüz varsa akronim yani kısaltma isim kullanmak ürün isminin hatırda kalıcı bir şekilde kısaltılmasını sağlamanın mükemmel bir yolu olabilir. Ancak bu konuda biraz dikkatli olmalı ve kısaltma yaparken söylenmesi zor ifadeler bulmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin kimse RDPEF gibi bir akronimi hatırlamayacaktır. Kısa tutun ve BEKO gibi kulağa hoş gelmesini sağlayın.

7. Fiil kullanın 

Ürününüzü tanıtırken fiil kullanmak, ürünün hatırlanır olmasına katkı sağlar. Örneğin iPod touch, veya iPod Shuffle. Touch (dokunmak) ve shuffle(karıştırmak) fiilleri ürünün USP’sini (Unique Selling Proposition-Benzersiz Satış Teklifi) tanımlar ve kolayca hatırlanabilmesini sağlar. 

Ayrıca ürününüzün ismini fiil yaparak bunun tam tersini de yapabilirsiniz. Örneğin Google artık internette arama yapılması anlamını taşıyan bir fiil haline geldi. Ya da Photoshop, FaceTime, Skype ve Shazam’i düşünün. Bu başarı benzersiz ürünlerle daha kolay elde edilebilir.

8. Duygusal tepkiyi düşünün

İyi bir ürün ismi müşteride duygusal bir tepki oluşturacaktır. Mesela birden çok sarılma ve kucaklama anlamına gelen Huggies. Bu aslında bir bebek bezi markasıdır ama ürün isim bundan daha fazlası olduklarını müşteriye hissettiriyor. 

İsim olumlu bir duygusal çağrışım yapıyor. Birçok insan sarılmayı, kucaklamayı sever özellikle de bebekler gibi şirin ufaklıkları. Sonuçta bu isim arkadaş canlısı ve sevimli bir ürün gibi algılanmasını sağlıyor.

9. Hedef pazarlarınızı düşünün

Hedef kitleniz kim? Ürününüzü neden satın alıyorlar? Hedef kitlenizin ne satın almak isteyebileceğini düşünün. Belirli bir demografik yapıya hitap ediyorsanız muhtemelen onları kendinize çekecek akıllıca bir isim kullanmanız gerekecektir. 

Örneğin, Neospectra bir görüngesel ışık ölçer ürünüdür. Büyük şirketlerin bilimsel araştırma sektörlerini hedef alır. Ürün için belirlenen isim bilimseldir ve ürünün özelliği ile ilgilidir. Bu ürünün B2C kitlesinin ilgisini çekmesi pek muhtemel olmayacaktır. Eğer yapabilirseniz, ürün ismi fikirleri konusunda potansiyel müşterilerinizden isim konusunda dönüt almayı deneyebilirsiniz.

10. İsmi test edin 

İsmi müşterilerinize sunacağınız içeriğin içerisine koyun. Yani belirlediğiniz ismin reklam afişlerinde, posterlerde, kataloglarda, websitenizde nasıl göründüğünü test edin. 

Markanıza uyuyor mu veya markanız için saçma veya aykırı görünüyor mu. Ürün ismini tek bir cümlede geçirin. İsim kulağa nasıl geliyor?

Ürün ismi için ilham verici notlar

Ürün ismi için hala yardıma mı ihtiyacınız var? O zaman size yardımcı olacak birkaç fikir burada yer almaktadır.

Bir kağıt ile işe başlayın ve ürününüzü düşündüğünüzde aklınıza gelen anahtar kelimelerin listesini ve fikirleri oluşturun. Bu kelime gruplarını ve kelimeleri kategoriler halinde düzenleyin. Daha sonra, Google üzerinden birkaç araştırma yapın. Uygun anahtar kelimeler ve fikirler listesini oluşturarak eş anlamlı, zıt anlamlı kelimeler ve ilginç deyimler araştırın.

Bir listeniz olduğunda bu makaledeki 10 önemli ipucunu da takip ederek kelimeleri ve fikirleri birleştirmeye çalışın. Binlerce ürün ismi önerisi için Ürün İsmi Oluşturucumuzu kullanın. Sadece anahtar kelimeleri yazın ve otomatik olarak sizin için binlerce isim kombinasyonu oluşturacaktır.

Örneğin, eğer bahçe malzemeleri satan bir şirket iseniz ve yaprak üfleyici tarzı bir ürün çıkaracaksanız, listeniz şu şekilde başlamalıdır:

  • Yaprak
  • Üfleyici
  • Bahçe
  • Çiçek
  • Bahçeci
  • Bostan
  • İş
  • Çimen
  • Çiçek
  • Temiz
  • Yapraksız
  • Toplayıcı
  • Kolay Yaprak
  • Toz

Marka Sorgulama ve Kayıt

Bir isme karar verdiğinizde o ürün ismi için marka tescil kaydı gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlem, insanların sizin fikirlerinizi kopyalamasını ve işinizi çalmasını önleyecektir.

Yapmanız gereken ilk şey bir ticari marka kontrolü yapmaktır. Yani birisinin bu adı önceden kaydettirip kaydetmediğini kontrol etmeniz gerekir. 

Eğer alınmış ise maalesef ikinci favori ürün adı fikrinizi seçmeniz gerekecek. Aksi halde ilerleyen dönemde çeşitli ticari ve hukuki zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

Ticari marka veri tabanını Türk Patent sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz. ABD’de iseniz USPTO ile veya Avrupa’daysanız EUIPO ile markanızı kayıt ettirebilirsiniz.

2022 yılı için patent ücreti 530 TL’den başlamaktadır. Başvuru yaptıktan sonra bilgileriniz, marka ve diğer bilgileriniz incelenir. Eğer bir ihlal yoksa kabul edilecektir.

Ürün isminin kayıt edilip edilmediğinden emin değilseniz veya ticari markanıza itiraz edilebileceğini düşünüyorsanız, süreçle ilgili tavsiye almak için önceden uygun bir avukatla görüşebilirsiniz.

Ürün isminin değiştirilmesi

Ürününüz için en ideal isme karar verdiniz yaptığınız ve domain sorgulama sonucunda ise de herhangi bir engel görmediniz. Daha sonra belirlediğiniz ismi müşterilere tanıtarak satışlara başladınız. 

Ancak zaman geçtikçe üründen beklediğiniz geliri elde edemediniz. Bunun farklı sebepleri olabilir. Ancak eğer ana sebep olarak ürün ismini belirledi iseniz ve değiştirecekseniz öncesinde kendinize şu sorular sorun: 

  1. Mevcut isim, ürünüm için ne kadar değer taşıyor?
  2. Ürünümün adını değiştirerek ne gibi bir değer katılabilir?

Ürününüzün adı önemli bir değer taşıyorsa, ürününüzü yeniden adlandırmak en akıllıca karar olmayabilir. Eğer ürün adını değiştirmenin daha fazla değer getireceğini kabul ediyorsanız, kesinlikle bu alıştırmaya devam etmelisiniz.

Örneğin Blue Ribbon Sports, 1964 yılında Bill Bowerman tarafından kuruldu. Belirli bir süre spor sektöründe ürünler geliştirdikten sonra Blue Ribbon Sports, Nike ayakkabısını piyasaya sürdü. 1978’de Blue Ribbon Sports, adını Nike olarak değiştirdi.

Yukarıdaki örneği incelediğimizde ürün ismini değiştirmenin ne kadar başarılı sonuçlar doğurabileceğini görüyoruz.

Ürünün yeni versiyonlarına isim verme

Ürününüzü geliştirdikçe yeni versiyonlar çıkaracaksınız ve bunları adlandırmak için birkaç temel stratejiye ihtiyacınız var. Stratejilerden birisi aynı isimle kalmak. Araba şirketleri bunu oldukça sık yapıyor, örneğin Ford Focus birçok farklı versiyonda üretiliyor. Hepsinde Ford Focus ismini kullanıyor. 

İkinci strateji ise ürününüze yeni versiyon için tamamen farklı bir isim bulmaktır. Örneğin Nintendo her versiyona farklı bir isim veriyor. Nintendo Wii, N64 ve GameCube şeklinde.

Metodoloji

İşletmeleri desteklemek için hangi adımları atıyoruz?

  • Kimler var?
    Deneyimli yazarlardan oluşan bir ekibimiz var:
    Uzman yazarlardan oluşan ekibimiz, tecrübelerini paylaşmak ve her büyüklükteki işletmeye yardımcı olmak için burada.
  • Neden yapıyoruz?
    Katma değerli içerik sunuyoruz:
    Bir şirket ismi bulma aracından daha fazlasını sunmaya çalışıyoruz. Uzman ekibimiz, yeni işinizi kurmanıza yardımcı olacak destek kılavuzları, haberler, bloglar ve videolar oluşturma konusunda tutkulu ve yeteneklidir.
  • Nasıl yapıyoruz?
    Doğru bilgilerle:
    Editör ekibimiz her bilginin doğru olmasını sağlar ve yararlı, güncel istatistikler ile öneriler sunmak için en son sektör bilgilerini kullanır. Editör ekibimiz, metin yazarken asla işin kolayına kaçmaz ve zor işi yapay zeka araçlarına bırakmaz.
Yayın ilkelerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.
We use cookies to offer you our service. By using this site, you agree to our: çerez politikasını incele